Ledelse

Ifølge psykologene James Robertson og John Bowlby, går man gjennom tre stadier når man blir pensjonist: protest, fortvilelse og løsrivelse.

Få en sømløs overgang til pensjonstilværelsen

For mange ledere er det vanskelig å akseptere at karrieren er over. Her får du tre tips for å unngå at pensjonstilværelsen blir en skuffelse.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Ledere er vant til å være i sentrum av informasjonsflyten på arbeidsplassen. En brå overgang til pensjonstilværelsen kan komme som et sjokk for mange.

Man kan føle på et sterkt tomrom i hverdagen når det mest spennende som skjer om dagen er en tur til butikken. Akkurat som skilsmisse og død, kan pensjonstilværelsen føles som et stort tap.

Ifølge psykologene James Robertson og John Bowlby, går man gjennom tre stadier når man blir pensjonist: protest, fortvilelse og løsrivelse.

Noen kommer seg enkelt gjennom disse stadiene, mens andre sliter. Mannlige pensjonister som bor sammen med en partner som fremdeles jobber, opplever gjerne pensjonstilværelsen som noe skammelig. Disse følelsene kan føre til depresjon og i verste fall til en tidlig død, skriver Harvard Business Review.

Magasinet lister opp tre råd som kan gjøre overgangen til pensjonstilværelsen mindre smertefull.

Invester i gode relasjoner

Det beste man kan gjøre som pensjonist er å tilbringe mye tid sammen med venner og familie.

Studien «Harvard Longitudinal Study» er en av mange som viser at nære relasjoner er det som gjør at man er lykkelig – ikke suksess og penger.

Gode nettverk

I tillegg til å ivareta de nære relasjonene, burde folk som nærmer seg pensjonsalder begynne å engasjere seg i aktiviteter utenfor kontoret.

Frivillig arbeid kan gi både en følelse av verdi, så vell som tilgang på nye relasjoner.

Let etter muligheter for å fortsette å lære. Se etter kurs i lokalmiljøet eller meld deg på et fag på nett eller ved et universitet.

Noen synes at undervisning er en fin måte å få utrykke sine kreative evner. Å veilede yngre mennesker og bidra til suksessen til den kommende generasjonen kan gi enorm tilfredshet.

Finn en deltidsjobb

Mange pensjonerte ledere tar seg deltids- eller midlertidige jobber som konsulenter eller styremedlemmer for selskaper eller ideelle organisasjoner.

Du kan også fungere som en mentor eller veileder for nybegynnere eller unge ledere.

Som mentor kan du gi svar på spørsmål og komme med forslag som kan utgjøre en stor forskjell for yngre mennesker som nettopp har begynt å navigere næringslivet.

Fordi nettverk er nøkkelen for at et selskap opplever suksess, kan du bruke forbindelsene dine til å gi menneskene du veileder en god karrierestart.

Du kan til og med bli aktivt involvert i deres gründervirksomheter.

Powered by Labrador CMS