Ledelse

Magasinet skriver at «New Zealands statsminister Jacinda Arderns empatiske lederstil forsoner ikke bare befolkningen, den setter landet på rett spor i kampen mot koronaviruset.

Hun beskrives som verdens mest effektive koronaleder

Den verdensomspennende pandemien kan være den største utfordringen verdenslederne noen sinne har stått overfor.

Publisert Sist oppdatert

Alle statsledere står i dag overfor den samme trusselen. Tilnærmingen deres til problemet er svært sprikende.

Tysklands Angela Merkel har omfavnet vitenskap. Brasils president Jair Bolsonaro later som det ikke eksisterer et problem.

USAs president Donald Trump mater befolkningen med feilinformasjon og Indias statsminister Narendra Modi gir sjeldent offentlige oppdateringer til befolkningen om krisen.

Det amerikanske magasinet The Atlantic trekker frem en leder som skiller seg ut fra resten -og som de omtaler som «kanskje en av verdens mest effektive ledere».

Magasinet skriver at «New Zealands statsminister Jacinda Arderns empatiske lederstil forsoner ikke bare befolkningen, den setter landet på rett spor i kampen mot koronaviruset.

Åpen dialog på Facebook

Budskapene til den 39 år gamle statsministeren beskrives som tydelig, konsekvent og beroligende. Tilnærmingen hennes treffer ikke bare befolkningen på et emosjonelt nivå, den fungerer bemerkelsesverdig godt for å slå ned på antall smittetilfeller i landet.

New Zealands tidligere statsminister Helen Clark sier til magasinet at folk opplever at Ardern ikke «preker til dem, men står sammen med dem».

En av de innovative måtene Ardern har nådd ut til befolkningen er ved å hyppig holde live chats på Facebook.

Da landet stengte ned i mars stilte hun opp på videomøte i t-skjorte og fortalte om de nye retningslinjene landet ville innføre. I bakgrunnen kunne man se barneleker som småbarnsmoren hadde liggende i huset.

Ardern balanserer en lett og folkelig tone gjennom videomøter med befolkningen med daglige pressekonferanser hvor hun svarer på spørsmål sammen med en rekke eksperter.

Selv om Ardern beskrives som en empatisk leder, betyr ikke dette at landet ikke har hatt strenge tiltak for å ikke bare slå ned på viruset, men eliminere det.

De stengte grensene for Kina allerede i februar før landet hadde et eneste smittetilfelle og tillot kun innbyggere med oppholdstillatelse å returnere fra midten av mars selv om de kun hadde en håndfull smittede.

Powered by Labrador CMS