Ledelse

Direktør Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Tynn bemanning og tidsnød ga utilstrekkelig styring

Granskere med flere læringspunkter fra MS Roald Amundsen.

Publisert Sist oppdatert

Hurtigruteskipet Roald Amundsen skulle sette kursen mot Svalbard i juli. På dette tidspunktet var allerede selskapet hardt rammet av nedstengningen av samfunnet innført i mars. Skip var lagt i opplag og ansatte permittert, slik at den følgende situasjonen måtte håndteres av en tynt bemannet organisasjon.

Det kommer frem av granskningsrapporten som ble presentert torsdag. Rapporten er utarbeidet av Wiersholm og DNV GL og er ikke nådig mot konsernledelsens håndtering.

Da man i juni begynte å håpe på en gradvis åpning av samfunnet igjen valgte ledelsen i selskapet å etablere en midlertidig organisasjon der ansatte ble «allokert til ulike strategiske og operasjonelle arbeidsstrømmer».

I rapporten kritiseres dette grepet:

«Dette ledet i praksis til at rapporteringslinjer og avdelingsstrukturer ble annerledes enn ved normal drift».

Tidsnød og utilstrekkelig risikostyring

Oppsummert konkluderer granskerne med at det var tidsnød og risikostyringen ikke var god nok.

  • Hurtigruten Cruise as sin risikostyringsprosess har vært utilstrekkelig.

Her vises det til at det ikke er gjennomført eksterne eller interne revisjoner i perioden. Driftsdirektør og daværende daglig leder i Hurtigruten Cruise AS Bent Martini skulle egentlig ha en månedlig gjennomgang, men dette har ikke skjedd.

  • Hurtigruten iverksatte ikke tilstrekkelige risikoreduserende tiltak for testing av utenlandsk mannskap i Norge før påmønstring.

Potensielt risikable situasjoner ble tatt opp i konsernledelses møter, men møtereferatene viser i liten grad allokering av konkrete aksjonspunkter.

Granskerne mener at Hurtigrutens tilnærming til risikostyring skiller seg fra praksis i andre store cruiseselskaper. I rapporten heter det at konsernledelsen er en større del av risikostyringsprosessen i de andre selskapene.

  • Reglene for karantenereglene ble praktisert uriktig.

  • Mistanke om smitte underveis i seilasene ble ikke fulgt opp, og covid-19 testing ble ikke gjennomført tidsnok.

  • Da Hurtigruten mottok positive prøvesvar den 31. juli tok det tid før krisehåndteringssystemet ble iverksatt.

Anbefalinger

Granskerne mener det er flere ting å lære fra det som har skjedd.

Under pressekonferansen med styreleder Trygve Hegnar og styremedlem Petter Stordalen uttalte granskningsleder Jan Fougner at det var ingen som forsikret seg om at alt var i orden før cruisene kom i gang igjen.

Rapporten oppsummer følgende læringspunkter:

  • Hurtigruten bør evaluere om kulturen i organisasjon støtter håndtering av risiko.

  • Hurtigruten bør etablere et rammeverk for helhetlig risikostyring i organisasjonen.

  • Hurtigruten bør gjennomgå sitt sikkerhetsstyringssystem for å sikre at relevante risiko blir håndtert på en tilfredsstillende måte.

  • Hurtigruten bør tydeliggjøre ansvarsforholdet i organisasjonen.

Konserndirektør Daniel Skjeldam omtalte rapporten som alvorlig og brukte pressekonferansen til å si unnskyld for selskapets håndtering. Han går ikke av som toppleder i selskapet.

Petter Stordalen og Trygve Hegnar gjentok at de og styret har full tillit til ledelsen.

– Hadde jeg krevd ufeilbarlige sjefer, hadde jeg ikke hatt mange igjen. Daniel Skjeldam og hans team har lært mye. Nå gjenstår det enormt mye jobb, uttalte Stordalen, ifølge NTB.

Powered by Labrador CMS