Ledelse

Økt selvtillit gir ikke nødvendigvis bedre resultater

Publisert Sist oppdatert

Lest om ledelse. Don Moore ved handelshøyskolen Berkeley Haas forsker på selvtillit og beslutninger.

I et eksperiment hentet han og kollegaene inn to grupper som skulle løse matteoppgaver. Den ene gruppa fikk på forhånd høre at de kom til å få det meste rett. De andre fikk høre at de ikke ville klare å løse særlig mange oppgaver.

Tanken var at det å gi den ene gruppa bedre selvtillit på forhånd ville påvirke resultatene deres i mattetesten. Men slik gikk det ikke.

Gruppa som hadde fått styrket selvtilliten sin på forhånd gjorde det ikke noe bedre.

Forskerne gjentok eksperimentet på andre områder; som utholdenhet, idrett, quiz, kjedelige oppgaver osv. Det samme skjedde.

Heller ikke her hadde det å gi folk bedre selvtillit på forhånd effekt på resultatene. Det skriver Harvard Business Review (HBR).

Legger ned mindre innsats

I et intervju HBR har gjort med Don Moore spør de ham også om «pep talks», samtaler der du oppmuntrer og sier til folk at «dette kommer du til å klare!», er bortkastet tid.

Moore svarer her at hvis du sier til enkeltpersoner eller team at de er fantastiske og klarer å overbevise dem om at de kan levere bedre enn de er i stand til, så kan det faktisk føre til at prestasjonene blir dårligere.

De kan begynne å overvurdere seg selv, og tro at de ikke trenger å legge ned så mye innsats

Dette fordi de kan begynne å overvurdere seg selv, og tro at de ikke trenger å legge ned så mye innsats for å nå målet.

Forskeren argumenterer for at det beste er å ha begrunnede og realistiske forventninger til hva som kreves. Det er den beste tilnærmingen til enhver oppgave, mener han.

Kan klare å lure folk

Andre studier Moore har gjort har imidlertid vist at økt selvtillit øker folks innflytelse og sosiale status.

Du kan altså klare å lure folk til å tro at du er flinkere enn du er, men det vil være en skjør ledelsesstrategi, advarer Moore.

Du vil være bekymret for å bli avslørt, og du utsetter organisasjonen din for en risiko som du har dårlige forutsetninger for å håndtere når den slår inn.

For å justere egen selvtillit slik at den blir mer realistisk, anbefaler Moore at man stiller seg selv noen spørsmål av typen «hvorfor tar jeg kanskje feil her?», «hva vil mine største kritikere si til denne planen?».

Det kan også være en god idé å få noen du stoler på til å spille rollen som «djevelens advokat».

Ikke undervurder deg selv, heller

Det å gi selvtilliten en realitetssjekk handler imidlertid ikke bare om å justere overdreven selvtillit.

For den som tenker motsatt og undervurderer seg selv, handler det om å øke selvtilliten slik at den er mer i tråd med det potensialet du faktisk har.

Hvis du har all grunn til å ha god selvtillit, men ikke har det, kan det føre til at mange muligheter glipper. Fra jobbmuligheter til det å knytte bånd til nye mennesker.

Dét er en like stor feil som å tro at du er bedre enn du faktisk er.

Powered by Labrador CMS