Ledelse

Disney-sjef og medgrunnlegger av Pixar animasjonsstudio, John Lasseter sluttet i 2018 etter anklager om «uønsket oppførsel» i kjølvannet av Metoo-kampanjen.

Sjefer i #metoo-skandaler kan skade bunnlinja i selskapet kraftig

En #metoo-skandale kostet store selskap i gjennomsnitt 450 millioner dollar, tilsvarende nesten 4 milliarder norske kroner.

Publisert Sist oppdatert

LEST OM LEDELSE. Danske finansforskere ved Copenhagen Business School analyserte data fra 200 forskjellige skandaler i kjente selskaper som Disney, Google og Amazon.

Forskerne fant de aktuelle eksemplene ved å søke etter historier om seksuell trakassering, alt fra verbal trakassering til voldtekt, i de engelskspråklige nyhetsmediene mellom 2005 og 2019.

Hvis et selskap var involvert i en metoo-skandale, koster det i gjennomsnitt 4 milliarder kroner. Det er rundt 1,5 prosent av markedsverdien til de selskapene som ble undersøkt, skriver Forskning.no.

Kostnadene ble enda større dersom det var administrerende direktør som var involvert. Det kunne lede til et dramatisk verditap på hele 6,5 prosent.

Håper på mer bevissthet

En av forskerne bak studien, Ulf Nielsson, uttaler i en pressemelding at han håper denne studien gjør bedriftsledere mer beviste på seksuell trakassering ikke er godt for noe, ei heller aksjonærenes lommebøker.

– Selskaper må innse at det er i deres interesse å både forhindre og reagere på seksuell trakassering da det påvirker bunnlinja deres, ikke bare på grunn av offeret i saken.

Forskerne fant en sammenheng mellom fall i markedsverdi og hvor omfattende mediedekningen var. Det er også avgjørende om selskapet selv står frem med varslingene eller om media avslører det.

Forskerne mener at fallet i markedsverdi kommer som følge av svekket tillitt til selskapet hos offentligheten.

Studien kartlegger også noe vi hadde god grunn til å anta, nemlig det at sannsynligheten for at et selskap mottar et varsel om seksuell trakassering etter 2016/17 er fire ganger større enn før.

Powered by Labrador CMS