Ledelse

Det er etter hvert blitt mange råd og regler som skal følges.

– Vi er ikke så glade i å gjøre smittevern til en politisak

Folkehelseinstituttet ønsker samarbeid med befolkningen for å få til etterlevelse av råd og regler.

Publisert Sist oppdatert

Fagfolkene i Folkehelseinstituttet (FHI) overvåker og analyserer smittesituasjonen og gir råd om smittevern. De er opptatt av «psykologien» rundt pandemitiltak.

Foto Preben Aavitsland, overlege hos Folkehelseinstituttet, mener funnene om etterlevelse av sikkerhetsregler i den nye kadettstudien er interessante. – Jeg merker meg at appell til samhørighet er viktig, samt tydelig lederskap. (Foto: FHI)

Overlege Preben Aavitsland fra områdeledelsen for smittevern, miljø og helse i FHI mener funnene i studien til Olav Kjellevold Olsen og kollegaene er interessante.

– Jeg merker meg at appell til samhørighet er viktig, samt tydelig lederskap, skriver Aavitsland i en e-post til Dagens Perspektiv.

Frykt som motivasjon

For å få folk til å følge råd og regler, er Folkehelseinstituttet opptatt av å skape tillit gjennom å være åpne om vurderinger og usikkerhet.

– Tiltakene må være fornuftige; vi må forklare hvorfor vi gjør tiltakene. Og folk må forstå at vi hele tiden jakter på muligheter for å avslutte restriktive tiltak så snart de er unødvendige, utdyper Aavitsland.

Folkehelseinstituttet tror at folks viktigste motivasjon er frykt for smitte for seg selv og familien.

– Men vi ønsker å formidle en realistisk trussel, ikke overdrive for å skremme folk. Da blir det fare for et «rope ulv-fenomen».

– Ønsker samarbeid

Folkehelseinstituttet mener også at befolkningens store solidaritets- og dugnadsånd bidrar.

– Så spiller også pliktfølelse og lovlydighet inn, men vi er ikke så glade i å gjøre smittevernet til en politisak. Vi ønsker samarbeid med befolkningen.

Trusselen om straff kan true den tillitsfulle dialogen mellom pasientene og helsetjenesten, eksempelvis når det gjelder smittesporing.

Powered by Labrador CMS