Annonse
Linda Kristin Hemma, Geir Arne Dagfinrud og Øyvind Ekornhol i et av de elleve postkjøkkenene på Stange helse- og omsorgssenter.
Linda Kristin Hemma, Geir Arne Dagfinrud og Øyvind Ekornhol i et av de elleve postkjøkkenene på Stange helse- og omsorgssenter.   Foto: Arne Kongsnes

Sammen for bedre eldremat

– Vi får nesten ikke en eneste klage på maten lenger, forteller leder av produksjonskjøkkenet, Øyvind Ekornhol, matfagildsjel Geir Arne Dagfinrud og virksomhetsleder Linda Kristin Hemma.

Matindustrien møter dem og dirigent for Matgledekorpset Innlandet, Turid Windjusveen Olsen fra Statsforvalteren i Innlandet.

Hvilket abonnement passer for deg?
Prøv et abonnement fra kr
1,-
Prøv nå
Ingen bindingstid
Jeg har allerede abonnement
Vil du ha regningen rett til bedriften? Klikk her

Sammensatte årsaker

Det er selvsagt ikke bare kvaliteten på mat som avgjør ernæringsstatus for de gamle på sykehjem.

Den generelle helsetilstanden og ulike sykdomstyper kan sammen med kroppslige endringer innvirke på matinntak, matlyst og ernæringsstatus. Her er noen eksempler fra «Kosthåndboken - veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten»:

  • redusert tannstatus, spyttsekresjon og smaksopplevelse

  • redusert tørstefølelse

  • redusert tygge- og svelgfunksjon

  • redusert magesekkstømming, som fører til raskere metthet

  • økt tendens til forstoppelse, på grunn av langsommere fordøyelse

  • muskelsvakhet på grunn av redusert fysisk funksjonsevne og svelg- eller kjevelås

Bedriften Vital Ernæring har spesialisert seg på beriket- og konsistentilpasset mat, ofte kalt formkost.
Bedriften Vital Ernæring har spesialisert seg på beriket- og konsistentilpasset mat, ofte kalt formkost.  

Mange typer konsistens 

Kosthåndboken lister opp en rekke definisjoner på konsistenstilpasset mat:

  • Lett-tyggelig til personer med noe tyggevansker og redusert munnmotorikk (tungebevegelighet).

  • Findelt kost (puré) til dem med store tyggevansker og dårlig munnmotorikk

  • Geléringskost krever ikke tygging og gis til dem med omfattende munnmotoriske vansker, samt svelgevansker

  • Tyntflytende til dem med normal svelgfunksjon som har forsnevringer i spiserør, sår i munn og svelg eller kjevelås

  • Tyktflytende til dem med svelgvansker, som feilsvelger tyntflytende væske

  • Krem: Brukes til personer med omfattende svelgvansker.

 

 

Annonse
Annonse

Sammensatte årsaker

Det er selvsagt ikke bare kvaliteten på mat som avgjør ernæringsstatus for de gamle på sykehjem.

Den generelle helsetilstanden og ulike sykdomstyper kan sammen med kroppslige endringer innvirke på matinntak, matlyst og ernæringsstatus. Her er noen eksempler fra «Kosthåndboken - veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten»:

  • redusert tannstatus, spyttsekresjon og smaksopplevelse

  • redusert tørstefølelse

  • redusert tygge- og svelgfunksjon

  • redusert magesekkstømming, som fører til raskere metthet

  • økt tendens til forstoppelse, på grunn av langsommere fordøyelse

  • muskelsvakhet på grunn av redusert fysisk funksjonsevne og svelg- eller kjevelås

Bedriften Vital Ernæring har spesialisert seg på beriket- og konsistentilpasset mat, ofte kalt formkost.
Bedriften Vital Ernæring har spesialisert seg på beriket- og konsistentilpasset mat, ofte kalt formkost.  

Mange typer konsistens 

Kosthåndboken lister opp en rekke definisjoner på konsistenstilpasset mat:

  • Lett-tyggelig til personer med noe tyggevansker og redusert munnmotorikk (tungebevegelighet).

  • Findelt kost (puré) til dem med store tyggevansker og dårlig munnmotorikk

  • Geléringskost krever ikke tygging og gis til dem med omfattende munnmotoriske vansker, samt svelgevansker

  • Tyntflytende til dem med normal svelgfunksjon som har forsnevringer i spiserør, sår i munn og svelg eller kjevelås

  • Tyktflytende til dem med svelgvansker, som feilsvelger tyntflytende væske

  • Krem: Brukes til personer med omfattende svelgvansker.

 

 

Annonse