Annonse
pensjonister_tu.jpg

Strammer inn alderspensjon for uføre

Dette skal ifølge NRK være konsekvensen av uførereformen som regjeringen legger fram på fredag. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gikk i november i fjor hardt ut mot at uføretrygdede får bedre pensjon enn de som står i jobb til pensjonsalder.

LO og Sosialistisk Venstreparti krevde imidlertid at Stoltenberg ikke skulle røre alderspensjonen for uføre. Nå har de møttes på midten.

Å skjerme uføre helt for effekten av levealdersjusteringer er ikke aktuelt, men reduksjonen av de uføres alderspensjon blir halvparten så stor som for andre pensjonister. Dermed vil det lønne seg noe for arbeidstakere å bli ufør før man blir alderspensjonist som 67-åring. I NRKs eksempel vil en som tjener 454.000 som 62-åring og blir ufør få en årlig pensjon på 236.900 kroner. Den som jobber til 67 år vil få 230.700 kroner, mer enn 500 kroner mindre per måned.

– Dette er en konsekvens av forslaget, hvis det nå blir slik. Dette vil for mange oppleves som urettferdig. Jeg er ikke tvil om at dette vil kunne medføre økt press på uførepensjonen, sier pensjonsekspert Alexandra Plahte til NRK. (©NTB)

 

Annonse
Annonse
Annonse