Næringsliv

Vil fjerne alle ventelistene

– Vi kan operere 20 menisker på en dag. Og mens de tar to ryggoperasjoner på Ullevål sykehus, så tar vi fire her.

Publisert
Aleris Helse

Det sier administrerende direktør Grethe Aasved i det private helseforetaket Aleris Helse. Hun leder en organisasjon med rundt 250 ansatte, håndterer drøyt 80 leger som driver på selvstendig basis, og kan rose seg av at Aleris har blitt Norges desidert største private helseforetak, med sykehusdrift i fire norske byer og med et stadig bredere behandlingstilbud.

– Årsaken er først og fremst en strømlinjeformet organisasjon, med pasienten i sentrum, sier hun og understreker at kvalitet og behandlingsresultater er det de lever av. Det føres løpende statistikk av behandlingsresultater og pasienttilfredshet, og tallene er meget gode.

– Og som samtidig gir en lønnsom drift?

– Ja, absolutt.

Ventelister bare tull

Aasved har lang erfaring fra det offentlige helsevesenet, som lege i det offentlige i 12 år. Hun har mange synspunkter på hvordan det offentlige helsevesenet kan drives mer effektivt og billigere med minst like god kvalitet. Det er fullt mulig å kvitte seg med både ventelister og korridorpasienter, dersom man organiserer driften på en annen måte.

– Hadde vi fått lov, kunne vi bidratt betydelig mer med å bygge ned alle ventelistene ved norske sykehus, sier hun mens hun viser oss rundt i de godt brukte lokalene i det som tidligere var Røde Kors klinikk på Frogner i Oslo.

Her opereres rundt 8000 pasienter i løpet av et år, og her er det aldri snakk om korridorpasienter. Her gjøres mange typer operasjoner, som for eksempel kne- og hofteoperasjoner, galle– og brokkoperasjoner, ansiktsløftninger, andre plastiske operasjoner og fedmeoperasjoner. Det sistnevnte i sterk vekst.

– Dette gjelder folk med sykelig overvekt, og de må vente inntil åtte år i det offentlige systemet. Da velger mange heller å betale seg ut av køen og komme til oss, sier hun. De opererer i dag mer enn en tredel av alle de fedmeoperasjonene som gjøres i Norge, og kan vise til gode resultater.

To pasientgrupper

Når det gjelder betaling for operasjonene, har Aleris to kategorier. Den ene gruppen er offentlig finansiert. De kommer etter henvisning fra sin fastlege og velger seg til et av sykehusene til Aleris gjennom ordningen om fritt sykehusvalg. Fordi Aleris er tildelt en viss kvote pasienter innen hvert fagområde må pasientene påregne noe ventetid, men ventetiden hos Aleris er som oftest betydelig kortere enn om de hadde valgt et offentlig sykehus.

Det er for eksempel seks ukers ventetid på en hofteoperasjon, langt mindre enn det offentlige kan tilby.

– Hadde det offentlige gitt oss en større kvote med pasienter, kunne vi redusert den til null, sier hun.

Kvotesystemet innebærer at et visst antall operasjoner legges ut på anbud, og at de som vinner anbudet, må spre operasjonene likt utover året. Selv om de får 100 hofteoperasjoner, kan de ikke operere mer enn for eksempel ti i løpet av en måned.

Pengesterke først

Den andre kategorien pasienter er de som enten betaler for operasjonen selv eller gjennom en helseforsikring. Prisen for en privat finansiert hofteoperasjon ligger rundt 95.000 kroner, en menisk cirka 15.000 kroner.

De som har råd til det, får en operasjon nærmest på dagen. Det gjelder rundt halvparten av alle pasientene deres, og det er en gruppe som vokser, til tross for at det koster flesk. Da står legene klare, og alt legges opp til en raskest mulig behandling.

Man ringer for eksempel en mandag og bestiller operasjon, får time til utredning i løpet av samme uke, opereres i løpet av to uker, og blir liggende omtrent like lenge som på et offentlig sykehus.

– Men jeg vil understreke at alle pasienter, enten de er offentlig eller privat finansiert, får samme behandling der kvaliteten står i fokus. Det er et viktig prinsipp for oss.

Dette er et utdrag. Hele saken kan kjøpes i PDF-format hosBuyandread.

factbox_115

Aleris Helse
Powered by Labrador CMS