Lysbakken mener partiopprørere er urealistiske

Publisert: 3. juni 2011 kl 08.24
Oppdatert: 3. juni 2011 kl 08.21

24 profilerte politikere i SVs venstrefløy oppfordret nylig til opprør mot det de mener er en toppstyrt høyredreining i partiet. Etter høstens valg ønsker de å diskutere både regjeringsdeltakelse og Kristin Halvorsens framtid som partileder.

I et intervju med Klassekampen slår Audun Lysbakken tilbake mot betegnelsene av partiledelsen som «maktkåt» og «prinsippløs».

– Den rødgrønne regjeringen har aldri handlet om å innføre sosialismen i Norge. Den har vært et prosjekt for å forsvare velferdsstaten og et forsvar mot nyliberalismen. Der har vi innfridd langt bedre enn mange synes å tro, sier han.

Flere av partiopprørerne er fra Lysbakkens lokallag i Bergen. Han sier at han har enorm respekt for arbeidet deres, men han mener høyrepåstandene er skivebom. Han ønsker imidlertid en diskusjon om SVs rolle velkommen, men mener den må tas internt.

– For at en sånn debatt skal lykkes, må vi på den ene siden unngå ukritisk applauskultur og på den andre siden unngå svartmaling, som jeg mener oppropet preges av. Går folk i skyttergravene, kommer situasjonen i partiet til å se mye verre ut enn den i virkeligheten er, sier han.

I de betente spørsmålene om Libya, asylinnstramning og oljesand mener Lysbakken at partiet slett ikke har fraveket sine prinsipper.

– Vi har tross alt 6,2 prosent av stemmene, og da får du ikke bestemme alt, sier SV-nestlederen. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen