Regjeringen venter med å fjerne kontantstøtte

Publisert: 8. november 2010 kl 08.14
Oppdatert: 8. november 2010 kl 08.11

De tre regjeringspartiene Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet er enige om at kontantstøtteordningen bør avvikles for toåringer, men regjeringen har ennå ikke foreslått når det skal skje. I neste års budsjett er det ikke tema.

– Det kommer i et annet budsjett i løpet av perioden, sier barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) til Aftenposten.

Han sier det er økonomiske årsaker som gjør at regjeringen velger å vente.

– Det å fase ut kontantstøtten medfører et økonomisk løft. Vi sparer kontantstøtte, men må bruke mer penger på å skaffe barnehageplasser, sier Lysbakken.

Kontantstøtten utgjør i år nærmere 40.000 kroner på årsbasis. Statsstøtten til en barnehageplass utgjør mer enn det dobbelte. Retten til barnehageplass er dessuten lovfestet.

Lysbakken innrømmer at det blir dyrere å avvikle ordningen for toåringene, men han mener at det vil være samfunnsøkonomisk fornuftig i et langsiktig perspektiv. Flere barn som har nytte av barnehagetilbud vil få det, og flere mødre, spesielt mødre med innvandrerbakgrunn, kan gå ut i jobb.

– Det er ikke en ubetydelig andel innvandrerkvinner som bruker kontantstøtte. Jeg er opptatt av gode insentiver til å få barna deres i barnehage, noe som også vil gjøre det lettere for mødrene å komme i jobb, sier Lysbakken. (©NTB)

Saken fortsetter under annonsen