nyheter

SV-ordførere til høyre for Ap

SV-ordførerne her i landet står til høyre for Ap-ordførerne i synet på skatt, pensjonsalder og privatisering.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer fram i Mandag Morgens kommuneundersøkelse.

Tidsskriftet har spurt landets ordførere hvordan framtidas velferdsutfordringer skal løses, og resultatet viser at SVs ordførere er mindre positive til å øke skattene. De er i større grad enn Ap-ordførerne innstilt på å løse velferdsproblemene ved hjelp av private selskaper og frivillige organisasjoner, og SVs ordførere er også mer innstilt på å heve pensjonsalderen enn Aps ordførere.

Kari Ystgård, SV-ordfører i Namsskogan i Nord-Trøndelag, sier til Klassekampen at hun ikke kjenner seg igjen, og peker på at fire av de seks kommunene med SV-ordfører er kraftkommuner, og at det kan være noe av årsaken til at ordførerne er mer negative til skatteøkninger.

Civita-leder Kristin Clemet mener SV på noen områder har mer til felles med Høyre enn Ap.

– I SV, særlig på grunnplanet, er det mange fritenkende systemkritikere. Det kan være noe av forklaringen på at du får et resultat som avviker fra det du skulle forvente, sier Clemet.

Hun understreker at hun ikke har sett grunnlaget for undersøkelsen, og uttaler seg på generelt grunnlag.

Frank Rossavik, som for tiden skriver SVs historie, påpeker at spennvidden blant medlemmene i partiet alltid har vært stor.

– Og det er opplagt at når SV får en ordfører, er det fordi hun eller han er pragmatisk og akseptabel for samarbeidspartnere. Uansett kan skal man være forsiktig med å trekke slutninger fra et så lite utvalg, sier han. (©NTB)

Powered by Labrador CMS