Nyskaping

Illustrasjonsfoto.

Norge blir hovedsete for europeiske infrastrukturer

EU-kommisjonen vedtok 9. juni at to forskningsinfrastrukturer etableres med hovedsete i Norge, såkalte ERIC-er.

Publisert Sist oppdatert

Beslutningen har stor betydning for forskermiljøene innenfor CO2-forskning og samfunnsforskning, skriver Norges Forskningsråd.

Med dette legges et grunnlag for mer systematisk og helhetlig forskning på begge områder, ved at infrastrukturer, som laboratorier og databaser, i ulike land kobles sammen under et sentralt selskapskontor (ERIC- European Research infrastructure Consortium). Disse to skal ligge i Norge.

Det er CESSDA (Consortium of European Social Science Data Archives - samfunnsvitenskap) og ECCEL (European Carbon Dioxide Caputre and Storage Laboratory Infrastructure – forskning på CO2-lagring).

– Dette er en milepæl i forskningssamarbeidet vårt med EU. Det er første gang ERIC-er etableres utenfor EU, og det viser både at Norge har miljøer av toppklasse og at vi lykkes med de målene vi setter oss. Mange i forsknings-Norge har jobbet i lang tid for å få dette til, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

CESSDA er et samarbeid mellom samfunnsvitenskapelige dataarkiver over hele Europa og skal blant annet utvikle og samordne tilgang for forskere og studenter til ulike forskningsdata data over landegrenser. Målet er å gjøre det lettere for samfunnsforskere å få tak i sammenlignbare data fra flere land. Hovedkontoret blir i Parkveien i Bergen, ikke langt fra Norsk senter for forskningsdata, NSD.

ECCSEL har hovedkontor ved NTNU i Trondheim. Målet er å gi forskere tilgang til europeiske forskningsfasiliteter i verdensklasse innenfor CO2-håndtering. Om lag 50 laboratorier i fem europeiske land skal koordineres fra Trondheim.

– Vi kan bare løse klimautfordringene ved å samarbeide på tvers av landegrensene. ECCSEL ERIC vil være med på å akselerere teknologiutviklingen for CO2-fangst og -lagring. Dette er teknologi verden trenger for å nå klimamålene i Parisavtalen, sier Røe Isaksen, ifølge pressemeldingen.

Powered by Labrador CMS