Nyskaping

Når pasientene blir spurt, er det nemlig bare 37 prosent som vet at det går an å kommunisere digitalt med legen.

Legetime på video kan gi milliardinnsparing

Dessverre mener norske fastleger at pasienter er for inkompetente til å ta i bruk moderne kommunikasjonsmidler.

Publisert Sist oppdatert

En undersøkelse utført av konsulentselskapet Rambøll på oppdrag fra Forbrukerrådet, viser at fastleger er for «trege» til å ta i bruk digitale kommunikasjonsmidler.

Undersøkelsen viser også at folk ønsker å kommunisere digitalt med fastlegen. Den viser imidlertid også at endel leger ikke ser noen grunn til det.

– Mange pasienter vil ha legetime på video for å slippe fravær fra jobb, for eksempel. Det ser vi av den sterke veksten i det private markedet, som allerede har tusenvis av pasienter månedlig. Likevel er det bare åtte prosent av fastlegene som tilbyr det. Her er det muligheter for milliardinnsparinger for samfunnet, sier Anne Kristin Vie er fagdirektør i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Innfrir ikke pasientenes forventninger

Fagdirektøren understreker paradokset i at fastlegene selv ønsker å kommunisere mer digitalt med andre leger, men altså ikke ser behov for at pasientene har samme behov. Videre tviler endel leger på at folk har nok digital kompetanse.

– Legene må slutte å undervurdere pasientene. Vi kan slå fast en gang for alle; folk er kompetente, de vil at legen skal være digital, og nå synes de han henger etter det offentlige generelt, sier hun.

Vie mener det er alvorlig at mange leger ikke er tidsriktig utstyrt og organisert.

– Det må være lett å komme i kontakt med legen, og det må skje slik folk er vant til å kommunisere i vår tid. Vår undersøkelse viser nemlig at de ikke innfrir folks forventninger om den digitale doktor, de synes han er gammeldags.

Ønsker mer videobruk

Vie trekker frem legetime på video som et eksempel på hva hun gjerne skulle sett legene mer positive til for konsultasjoner som egner seg til det.

Det er heldigvis ikke slik at fraværet av digital kommunikasjon er totalt. En del tilbyr enkelte løsninger. Det er imidlertid en temmelig godt bevart hemmelighet.

Når pasientene blir spurt, er det nemlig bare 37 prosent som vet at det går an å kommunisere digitalt med legen, forteller Vie. Hun setter nå sin lit til helseminister Bent Høie.

– Den digitale utviklingen av helsevesenet kan gi liv og livskvalitet. Derfor må helseministeren gjøre det obligatorisk for legene å bli mer digitale, for eksempel gi timer på video.

Anne Kristin Vie viser også til at kommunene har ansvar for å se til at fastlegene gjør som de skal.

– Dette ansvaret må de ta på alvor, avslutter hun.

Powered by Labrador CMS