EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen holdt onsdag sin årlige tale til parlamentet om unionens tilstand.

Foto
Julien Warnand / AP / NTB
 
 

 

EU-topp varsler felles beredskap mot helsekriser

Publisert: 15. september 2021 kl 10.51
Oppdatert: 15. september 2021 kl 10.51

– Jeg foreslår et nytt oppdrag. Et helseberedskapsoppdrag for hele EU, som skal følges av en investering på 50 milliarder euro innen 2027, sa Ursula von der Leyen i sin årlige tale til EU-parlamentet i Strasbourg onsdag.

– Vi jobber med en europeisk helseunion – også for verdens skyld. Vi har vist at vi er best når vi jobber sammen, sier EU-toppen.

Den nye helseberedskapen skal bidra til at en sykdom som oppstår lokalt, aldri mer skal bli et globalt problem, slik det skjedde med koronaviruset, forklarer von der Leyen.

Hun minner om at pandemien ikke er over, men sier EU etter hvert har kommet godt ut av det fordi medlemslandene har samarbeidet.

– En pandemi er en maraton, ikke en sprint. Vi følger vitenskapen, vi har levert i Europa og ellers i verden. Vi har lyktes fordi vi har gjort det på den europeiske måten, sier von der Leyen.

Hun legger til at tiden ikke er inne for å lene seg tilbake, men at det viktigste nå er å få opp farten i den globale vaksineinnsatsen. EU donerer derfor 200 millioner ekstra vaksinedoser til land utenfor unionen.

Nylig opplyste kommisjonen at 70 prosent av den voksne befolkningen i EU er fullvaksinert.

Saken fortsetter under annonsen