Samfunnsansvar

GODT KJENT: – Dette har pårørende fortalt om i årevis, sier leder av Helse- og omsorgskomiteen, Kari Kjønaas Kjos, om Rettighetsutvalgets kritikk.

– Dette har vi visst om i årevis

Leder av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Fremskrittspartiets Kari Kjønaas Kjos, er ikke overrasket over konklusjonen til Rettighetsutvalget. – Dette har pårørende fortalt om i årevis, sier hun.

Publisert Sist oppdatert

Det regjeringsoppnevnte Rettighetsutvalget har levert en svært kritisk rapport om utviklingshemmedes situasjon i Norge til Barne- og likestillingsdepartementet (BLD). Utvalgsleder Osmund Kaldheim, som er rådmann, tidligere ordfører og påtroppende direktør i Husbanken, tar et sterkt oppgjør med politikernes og forvaltningens behandling av utviklingshemmede. Som leder av Rettighetsutvalget konkluderer Kaldheim knallhardt: Norge bryter menneskerettighetene.

LES MER:

Visst om i mange år

Leder av Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget Kari Kjønaas Kjos (Frp) mener det er ute i kommunene utfordringene er størst.

Det må være den enkeltes rett å velge bolig

Hun mener det er valgfriheten til å velge for eksempel boform, som er det største problemet. Ifølge Kjos er Husbankens tommelfingerregel om maksimum åtte boenheter i kommunale bofellesskap akseptabel. Problemet er at det gis for mange dispensasjoner til å bygge enda større.

– Jeg er ikke så opptatt av om antall boenheter blir senket fra åtte til seks. Det jeg derimot er veldig opptatt av, er at det ikke skal gis dispensasjon fra regelen om åtte enheter, sier Kjos til Dagens Perspektiv.

– Åtte bør og skal være taket. I tillegg må det være den enkeltes rett å velge bolig. Dersom man ikke ønsker å bo i et bofellesskap, skal man få bo i egen leilighet, sier lederen i Helse- og omsorgskomiteen.

– Jeg kjenner til flere som via bostøtte og egen uføretrygd har kjøpt egen bolig. H/FrP-regjeringen har innført en rett til brukerstyrt personlig assistent, BPA. Jeg kjenner flere som ved hjelp av BPA, nå lever gode liv i sin egen bolig. Retten til å gjøre et slikt valg, må kommunene følge opp, sier Kari Kjønaas Kjos.

BLD: Ser det er utfordringer

Foto TAR PÅ ALVOR: Statssekretær Kai-Morten Terning (Frp) i Barne- og likestillingsdepartementet. (Foto: BLD).

Det er Kjønaas Kjos partikolleger i Barne- og likestillingsdepartementet som har bestilt og mottatt rapporten fra Rettighetsutvalget. De ønsker ikke kommentere innholdet i rapporten ennå, men framhever at det er et svært viktig arbeid utvalget har gjort.

– Det er en grundig og omfattende utredning vi har sendt på høring. Det er første gang på flere tiår at et utvalg er nedsatt for å besvare et så omfattende og viktig mandat for utviklingshemmedes levekår og rettigheter, statssekretær Kai-Morten Terning (Frp) i Barne- og likestillingsdepartementet.

Samtidig ser vi at det er utfordringer vi må ta på alvor

Terning påpeker at «regjeringens visjon er et samfunn der alle kan delta». – Det er viktig å legge til rette for at mennesker med utviklingshemming kan være med i fellesskapet og delta i dagligliv og arbeidsliv. Mye har blitt bedre når det gjelder levekårene for personer med utviklingshemming de siste 20 årene, sier statssekretæren.

– Samtidig ser vi at det er utfordringer vi må ta på alvor innen områdene selvbestemmelse, rettssikkerhet, opplæring, arbeidsdeltakelse og helse og omsorg, legger Terning til.

Siden Rettighetsutvalgets utredning er på høring, vil han ikke kommentere innholdet nå.

– Når høringsrunden er ferdig vil vi gå gjennom alle uttalelsene, og regjeringen vil deretter vurdere oppfølgingen.

Høringsfristen er satt til 2. mars.

Powered by Labrador CMS