Annonse
Assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Rostrup Nakstad, sier at sykehuskapasiteten på Østlandet foreløpig er god.  Foto: Berit Roald / NTB      
Nakstad

God kapasitet på sykehusene på Østlandet

– Det er fortsatt god kapasitet ved sykehusene på Østlandet. Foreløpig er det Ahus som har merket størst pågang fordi dette sykehuset behandler pasienter fra områder med et høyt smittenivå, sier den assisterende helsedirektøren til NTB.

Torsdag ble det kjent at kapasiteten på intensivavdelingen ved Akershus universitetssykehus er sprengt. Koronapasienter sendes nå til andre sykehus.

Kan øke

Ahus oppjusterte tirsdag denne uka beredskapsnivået på sykehuset til gult for første gang siden i fjor vår. Ifølge Nakstad har direktoratet ikke fått meldinger om at andre sykehus vurderer å gjøre det samme.

– Helsedirektoratet har fått rapportert at driften ved alle sykehusene i Helse sør-øst går godt, sier han.

Flertallet av de nye smittetilfellene i Oslo og Viken skyldes de nye virusmutantene. Fra andre land har det kommet rapporter om at disse i større grad forårsaker alvorlig sykdom. Om dette gjelder også i Norge, er foreløpig uklart.

– Foreløpig er det relativt få med muterte virusvarianter som har vært innlagt på sykehus i Norge. Derfor er det vanskelig å si noe sikkert om dette, sier Nakstad.

Men dersom smittetallene fortsetter å øke, må man forvente et økt antall innleggelser, framholder han.

– Ofte kommer innleggelsene en ukes tid etter at smitten har begynt å øke i en bestemt region, sier han.

Yngre intensivpasienter

Samtidig ser alderen blant covid-19-syke som blir innlagt i intensivavdelinger, ut til å synke.

I uke 5 til 8 ble i alt 33 pasienter innlagt på intensiv. Gjennomsnittsalderen på disse var 56 år, ifølge den siste ukerapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI). Under hele epidemien i Norge har snittalderen blant intensivpasienter vært 63 år.

Annonse
Annonse
Annonse