Annonse
SKJEVFORDELING: – Hvis målet er å få færrest mulig døde bør man ha en betydelig skjevfordeling. Hvis man ikke skal gjøre det må det være fordi man mener at andre ting som går i en annen retning er viktigere, sier professor Steinar Holden.  Foto: Vidar Ruud / NTB
Utvalg

– Større skjevfordeling av vaksiner vil gi færre dødsfall

I tillegg vil en større skjevfordeling gi raskere nedtrapping av de strengeste tiltakene. Det viser Holden-utvalgets siste rapport, skriver VG.

– Det er store forskjeller i smittenivå mellom ulike områder i landet. Da er det slik at betydningen av å ha en vaksine er størst i de områdene hvor det er høy risiko for å bli smittet, sier økonomiprofessor Steinar Holden til VG.

Rapporten ble levert 15. mars, men publisert onsdag , som del av det faglige grunnlaget for regjeringens gjenåpningsstrategi.

Utvalget har sammen med FHIs modelleringsgruppe regnet på å gi mange flere vaksiner de samme områdene som FHI og regjeringen i mars gikk inn for å gi noen flere vaksiner til.

– Hvis målet er å få færrest mulig døde bør man ha en betydelig skjevfordeling, sier Holden.

I et scenario der de seks hardest rammede Oslo-bydelene og fire Viken-kommunene fikk 200 prosent flere vaksiner fram til de over 45 år er vaksinert, estimerer de 10 prosent færre sykehusinnleggelser, 15 prosent færre smittede og 8 prosent færre dødsfall.

Annonse
Annonse
Annonse