Annonse
DÅRLIG FOR GUTTER: Raymond Johansen mener regjeringens nye læreplaner ikke gjør nok for å bedre guttenes læremiljø. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Raymond Johansen

– De nye læreplanene er dårlig nytt for gutter

– Skolens nye læreplaner er dårlig nytt for gutter. De opplever nedtur etter nedtur og mister motivasjonen. Da er det vårt ansvar å ta i bruk ny forskning som sier noe om problemet og hva som kan gjøres med det, sier han til Dagsavisen.

De nye læreplanene som er sendt på høring, er den største endringen i skolen siden Kunnskapsløftet i 2006, ifølge Kunnskapsdepartementet.

Johansen foreslår imidlertid en egen tiltakspakke for Osloskolen som kan innføres som en ferdighet elever må trene på, sidestilt med lesing, skriving og regning. Konkret handler den om å bruke kunnskap i praksis ved å bygge, reparere, installere, filme, designe, kode og mekke.

– Det er ikke mangel på lærelyst, vilje eller evne hos gutter. Det handler om hva som skjer i klasserommet, sier han.

Kunnskapsdepartementet avviser imidlertid at praktiske ferdigheter skal sidestilles med å lese og skrive, men lover likevel en mer guttevennlig skole.

– I de nye læreplanene legger vi opp til en tydelig praktisk dreining av flere fag, nettopp for at elevene skal få utforske, skape og være aktivt med, sier statssekretær Rikke Høistad Sjøberg (H).

I februar kom Stoltenberg-utvalget, ledet av leder Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet, fram til at kjønnsforskjeller i skolen oppstår blant annet fordi gutter modnes senere og er mer sårbare for «kjedelig» undervisning.

Høistad Sjøberg sier at det er for tidlig å si hvilke tiltak fra utvalget departementet vil følge opp.

Annonse
Annonse
Annonse