Foto

Hedvig Kolboholen

Frivillig innsats skaper verdier for omlag 76 milliarder

Publisert: 14. november 2019 kl 10.40
Oppdatert: 14. november 2019 kl 12.50

Torsdag presenterte SSB satellittregnskapet for frivillig sektor. Her vises det at frivillig arbeid bidro med en verdiskaping tilsvarende 75,7 mrd. i 2017. Frivillighet Norge mener tallene viser hvor viktig frivillig sektor er for samfunnet vårt.

–  Det er vanlige folks bidrag og frivillige innsats som er grunnlaget for frivilligheten. Samtidig viser satellittregnskapet hvor stort utbytte samfunnet får av å investere i frivillige organisasjoner. Merverdien av vår felles innsats er 9 ganger så stor som det organisasjonene fikk av statlig støtte, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen i en pressemelding. 

Støtte fra privatpersoner er hovedinntekten til organisasjonene med 43,8% av inntektene. Statlige midler utgjør 28,1 %. I 2017 ble det utbetalt 8,6 milliarder kroner til frivillige organisasjoner fra staten. Av disse var 1,3 milliarder tilbakebetaling av momsutgifter og 2,1 milliarder utdeling av spillemidler fra Norsk Tipping AS.

Kutt i momskompensasjon

Onsdag ble det kjent at regjeringspartene kutter 15 millioner kroner i momskompensasjonsordningen for frivillige organisasjoner i sin enighet om statsbudsjettet.  

– Det er uforståelig at regjeringspartiene kutter i det tiltaket som frivilligheten prioriterer høyest og som kommer alle til gode. Når de skryter av å ha lyttet til innspill, må det bety at de bevisst nedprioriterer frivillighetens samlede krav om å fjerne moms på dugnad, uttaler Slotterøy Johnsen. 

Saken fortsetter under annonsen