Samfunn

Brussel har tjent Danmark godt, ifølge en ny rapport.

Danske familier har tjent 65.000 kroner i året på EUs indre marked

Norge har også høstet gevinster gjennom EØS-avtalen - Særlig medlemmer av eliten.

Publisert Sist oppdatert

En ny rapport slår fast at EU-medlemskapet har tjent Danmark har godt. Deltagelsen i det indre markedet, som også Norge deltar i gjennom EØS-avtalen, har gitt gevinster i form av 5 prosent høyere bruttonasjonalprodukt. Det tilsvarer 100 milliarder danske kroner i varer og tjenester per år som ikke hadde eksistert uten medlemskapet.

Rapporten er bestilt av det danske næringsdepartementet og er utført av konsulenter i Højbjerre Brauer Schultz som spesialiserer seg på samfunnsøkonomisk analyse.

EUs indre marked ble etalbert i 1993 for å fremme økonomisk integrasjon blant EU-medlemmene. Grunnlaget for det indre markedet er de fire friheter som etter hvert har blitt så kontroversielle i Europa: Fri bevegelsesfrihet av varer, tjenester, kapital og personer.

– 578.000 danske arbeidsplasser var i 2014 direkte knyttet til eksporten av varer og tjenester til andre land i EUs indre marked, uttalte næringsminister Brian Mikkelsen ved overrekkelsen av rapporten.

Fordeler for elitene

EUs ambassadør til Norge, Helen Campbell, publiserte i april 2016, før Storbritannia valgte å trekke seg ut av EU-samarbeidet, et innlegg på LOs Europablogg der hun pekte på fordelene med det indre markedet for Norge.

Der pekte hun blant annet på nytten Norge har av at Oljefondets verdier fritt kan plasseres i EU land og at norske studenter kan delta på europeiske læresteder.

Europautredningen anslo i 2012 at verdien for Norge av å delta i det indre markedet gjennom EØS-avtalen hadde vært betydelig, spesielt gjennom arbeidsinnvandring. Samtidig slo utvalgsleder jussprofessor Fredrik Sejersted, som nå er regjeringsadvokat, fast at verdien av det indre markedet antagelig var større for EU-medlemmer enn for Norge.

Nei til EU mente da Europautredningen ble lagt frem at man ikke kunne fastslå verdien av EØS-medlemskap.

Felles for mange av de erklærte fordelene med EØS-medlemskapet kan i ettertid lett ses som fordeler som har kommet elitene til gode. Det har også vært et av de mest brukte kritiske argumentene rettet mot EU, blant annet fra Brexit-leiren som ikke opplevde at de fikk ta del i den økonomiske veksten som medlemskapet visstnok bidro med.

Powered by Labrador CMS