Samfunn

VOKSER: Tønsberg kommune og Re kommune slås sammen til én kommune fra 1. januar 2020. Navnet på kommunen blir Tønsberg kommune.

De nye kommunene tar form

Navn, antall representanter i kommunestyret og annen struktur begynner nå å ta form i de 109 kommunene som skal slås sammen fra 2020.

Publisert Sist oppdatert

Kommunal- og moderniseringsdepartementet fastsetter nå flere forskrifter for kommune- og fylkessammenslåingene, med blant annet navn på nye kommuner og antall medlemmer i de nye kommunestyrene og fylkestingene, heter det i en pressemelding fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

– Jeg er glad for at vi nå kan avklare navn på flere av de nye kommunene. Nå er de formelle rammene på plass for det videre arbeidet, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

109 kommuner blir til 43

Foto LAGER FORSKRIFTER: Kommuneal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner. (Heiko Junge / NTB scanpix)

Stortinget har vedtatt sammenslåinger av 109 kommuner til 43 kommuner og 13 fylkeskommuner til 6 fylkeskommuner. Kommunal- og moderningseringsdepartementet har nå fastsatt forskrifter for flere av dem.

Sammenslåingene skal skje fra 1. januar 2020, og arbeidet med å forberede sammenslåingene pågår nå i alle kommunene og fylkeskommunene.

Stortinget har også vedtatt at fylkeskommunene skal slås sammen fra 2020. Det er Stortinget som skal fastsette navn på de nye fylkeskommunene. Departementet vil fremme forslag til navn på de nye fylkeskommunene for Stortinget våren 2018.

I forskriftene om sammenslåing av fylkeskommunene fastsettes blant annet medlemmer i fylkestinget.

Departementet tar sikte på å fastsette forskrifter for de resterende sammenslåingene innen relativt kort tid.

Nå er de formelle rammene på plass for det videre arbeidet

Indre Østfold og Nordre Follo

Her er oversikten over hva som gjelder i de nye kommunene som foreløpig har fått «sin forskrift»:

Indre Østfold:Askim kommune, Eidsberg kommune, Hobøl kommune, Spydeberg kommune og Trøgstad kommune slås sammen til én kommune fra 1. januar 2020. Navnet på kommunen er Indre Østfold kommune.

Kommunestyret skal ha 45 medlemmer, inntil kommunestyret eventuelt bestemmer annet i medhold av kommuneloven

Lyngdal kommune:Lyngdal kommune og Audnedal kommune slås sammen til én kommune fra 1. januar 2020. Navnet på kommunen er Lyngdal kommune.

Kommunestyret i den nye kommunen skal ha 35 medlemmer

Tønsberg kommune: Tønsberg kommune og Re kommune slås sammen til én kommune fra 1. januar 2020. Navnet på kommunen er Tønsberg kommune.

Kommunestyret skal ha 49 medlemmer.

Asker kommune:Asker kommune, Hurum kommune og Røyken kommune slås sammen til én kommune fra 1. januar 2020. Navnet på kommunen er Asker kommune.

Kommunestyret skal ha 55 medlemmer.

Nordre Follo kommune: Oppegård kommune og Ski kommune slås sammen til én kommune fra 1. januar 2020. Navnet på kommunen er Nordre Follo kommune.

Kommunestyret i den nye kommunen skal ha 47 medlemmer.

Lindesnes kommune:Mandal kommune, Marnardal kommune og Lindesnes kommune slås sammen til én kommune fra 1. januar 2020. Navnet på kommunen er Lindesnes kommune.

Kommunestyret i den nye kommunen skal ha 39 medlemmer.

Drammen kommune:Drammen kommune, Nedre Eiker kommune og Svelvik kommune slås sammen til én kommune fra 1. januar 2020. Navnet på kommunen er Drammen kommune.

Kommunestyret i den nye kommunen skal ha 57 medlemmer.

Mer om kommune- og regionreformen:

Fylkeskommunene

Det er også utarbeidet forskrifter for tre av de sammenslåtte fylkeskommunene. Her skal Stortinget bestemme navn ved en senere anledning.

Agder? Sammenslåing av Aust-Agder fylkeskommune og Vest-Agder fylkeskommune.

Fylkestinget i den nye fylkeskommunen skal ha 49 medlemmer.

Navnet er ikke endelig bestemt, men de to fylkeskommunene som skal slås sammen vil gjerne het «Agder fylkeskommune». Frist for fastsetting av nye vedtekter og forskrifter er 1. januar 2021.

Vestlandet?Sammenslåing av Hordaland fylkeskommune og Sogn og Fjordane fylkeskommune.

Fylkestinget i den nye fylkeskommunen skal ha 65 medlemmer. Navnet er ikke endelig bestemt. De to fylkestingene ønsker å kalle seg «Vestlandet», men det har skapt høylytt debatt. Blant annet er man ikke særlig happy for det navnet i andre deler av –… æh… Vestlandet. Frist for fastsetting av nye vedtekter og forskrifter er 1. januar 2021.

Powered by Labrador CMS