Samfunn

Det blir fire nye år som statsminister for Erna Solberg (H).

– Erna kommer til å oppleve mer motstand

Nå kan det bli enda mer støy på arbeidslivsområdet enn dersom Ap hadde vunnet valget, hevder HR Norge-sjef Even Bolstad.

Publisert Sist oppdatert

Dette blir en krevende lederutfordring for Erna Solberg, hevder Bolstad. For utfordringene står i kø og det skal forhandles alle veier.

– Videre trykk på effektivisering av offentlig sektor vil i seg selv gi mye motstand og endringssmerte. Regjeringen og Arbeiderpartiet er i stor grad enige i behovet. Men der hvor Støre ville hatt en fordel gjennom gode relasjoner til LO, kommer nok Erna til å oppleve mye mer motstand – ikke bare fra LO, men også fra de fleste andre hovedsammenslutningene, påpeker Bolstad.

Han mener at AFP (avtalefestet pensjon, journ.anm.) har gått litt ut på dato, og at ordningen bør revideres. Det innebærer å ta fra noen, og gi til andre. Slikt blir det bråk av.

Foto HR Norge-sjef Even Bosltad tror det kan bli enda mer støy på arbeidslivsområdet enn om Ap hadde vunnet valget. Foto: HR Norge

– Pensjonsordningen for offentlig sektor skal harmoniseres med pensjonsforliket for øvrig, IA (inkluderende arbeidsliv, journ.anm.) skal revideres, kommunesammenslåing skal videreføres og på toppen av dette har Venstre ambisjoner om å gjøre noe med sykelønn, utdyper Bolstad.

Og som ikke dette var nok, kommer digitaliseringen. Det er den store endringsdriveren med muligheter og konsekvenser for arbeidslivet langt ut over hva de fleste av oss har fått med seg - mye mer dramatiske enn politikerne liker å prate om, hevder han:

– Dersom regjeringen ikke klarer å få til brede forlik kan det bli fire år med vesentlig mer støy på arbeidslivsområdet enn hvis AP fikk roret. Det enkleste på kort sikt, og det desidert minst konfliktskapende, er nok å gå rundt bøygen. Det blir spennende å se hvor de tar slagene, og hvor de kommer til å ha mer pragmatisk berøringsvegring, sier han.

Powered by Labrador CMS