Samfunn

LYSER OPP: I Norge lyser Holmen­kollen i blått og hvitt i forbindelse med at Finland feirer sin 100-årsdag onsdag 6. desember.

Feirer Finland i blått og hvitt lys

I Norge blir Holmenkollen blir lyst opp i blått og hvitt når Finland feirer sin 100-årsdag onsdag 6. desember. Her er noen raske Finland-fakta.

Publisert Sist oppdatert

I hele år har landet vært feiret med ulike arrangementer både hjemme i Finland og i resten av verden.

Onsdag vil kjente bygninger og landemerker fargelegges i blått og hvitt over store deler av verden. I tillegg til Holmenkollen, vil blant annet Niagarafallene og Colosseum i Roma bades i blått og hvitt lys.

Blodig borgerkrig

6. desember er Finlands selvstendighetsdag. Denne datoen i 1917 erklærte den finske Riksdagen Finland for selvstendig. Mange hundre med svensk og russisk overherredømme var over. Men finnenes selvstendighet kom med en blodig pris.

Finland var allerede før desember 1917 en splittet nasjon der arbeider- og husmannsbevegelsen stod på den ene siden og bøndene og borger- og embetsmannsstanden på den andre – det var «de røde» mot «de hvite».

27. januar ga sjefen for «de hvite», den tidligere russiske generalen Carl Gustaf Mannerheim, ordre om å avvæpne noen av de russiske garnisonene i Østerbotten. Dette betød at den stillingskrigen som i flere måneder hadde preget Finland, gikk over til full borgerkrig.

Da Mannerheim som seierherre et snaut år senere kunne lede de hvite i en seiersparade gjennom hovedstaden Helsingfors, lå tusenvis av soldater igjen på slagmarken og enda flere skulle dø under umenneskelige forhold i fangeleirer i løpet av våren og sommeren 1918.

Det har tatt lang tid å forene finnene etter borgerkrigen. Den såkalte Vinterkrigen mot Sovjetunionen i 1939-40 bidro til et større samhold, men mange mener det er først i de senere årene at Finland har våget å dukke dypere ned i sin egen nære historie.Tusen sjøer og euro

Finland består av innsjøer og elver – De tusen sjøers land. Landet har også store skogsområder som dekker nesten to tredjedeler av arealet, og bare litt over 6 prosent av Finlands areal er dyrkbart.

Finland har knapt 5,5 millioner innbyggere, hvorav omtrent 1,1 million bor i og rundt hovedstaden Helsingfors.

Det bor en betydelig svenskspråklig minoritet i Finland, og derfor er både finsk og svensk offisielle språk.

Finland er en republikk. Presidenten, som velges direkte av folket, har reell makt når det gjelder utenrikspolitikken, EU-politikken og større militære beslutninger. I alle andre saker er Riksdagen landets øverste myndighet.

Finland er EU-medlem og det eneste nordiske landet som deltar i eurosonen.

Landet er ikke medlem av NATO.

Nokia og ny vekst

Skogindustri, teknologiproduksjon og metallindustri er Finlands viktigste inntektskilder.

I dag framstår Finland som en moderne og innovativ nasjon. Finske elever har i flere år tronet på topp i den internasjonale kunnskapsmålingen Pisa. Men da teknologiflaggskipet Nokia i kjølvannet av finanskrisen ble totalt utkonkurrert av smarttelenonen, fikk finnene økonomisk trøbbel, og ble en stund omtalt som «Nordens Hellas». Det sies i Finland at Apple har ødelagt Finland to ganger – først tok de papirindustrien og så tok de Nokia.

Men finnene er på ny i ferd med å reise seg og finne nye vekstområder – blant annet innen fornybar energi og grønn teknologi. Finland blir i 2017 sett på som et av verdens mest konkurransedyktige land – litt foran Norge, og på linje med Sverige.

Etter flere vanskelige år kan finnene feire 100 års uavhengighet med litt bedre økonomiske utsikter. Finske husholdninger er nå mer optimistiske, de øker konsumet og reduserer sparingen, skriver blant andre Fondsfinans i en analyse.

Eksporten forventes å vokse igjen i 2017. Finnene har tatt en hestekur og redusert lønningene ved å øke arbeidstiden uten kompensasjon. Det har bidratt til å gjøre finsk eksport mer konkurransedyktig.

(Kilder: NTB, NRK, Foreningen Norden)

Powered by Labrador CMS