Samfunn

Siv Jensen var kjent med SSBs kontroversielle endringer allerede i august.

Finansdepartementet kjente til SSB-endringer allerede i høst

Tidligere SSB-sjef Christine Meyer redegjorde for omleggingen i byrået med to detaljerte notater. Disse var Finansdepartementet kjent med allerede i august.

Publisert Sist oppdatert

Det er to måneder før finansminister Siv Jensen kalte Meyer inn på teppet, skriver VG.

– Vi ble gjort kjent med både stillingsplanen og innplasseringskriteriene i slutten av august, skriver Finansdepartementets kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen i en epost.

VG har tidligere skrevet at Jensen hadde tilgang til notatene 19. september. Altså ble finansministeren orientert i detalj om prosessen i byrået, men hun grep ikke inn og stoppet den før i oktober. Nå viser det seg altså at departementet var kjent med notatene på et enda tidligere tidspunkt.

Bakgrunnen for konflikten er interne stridigheter i SSB og bekymringen som en planlagt omorganiseringsprosess i det statlige statistikkbyrået har skapt. Et moment er at forskningsavdelingen krympes kraftig og flere forskere flyttes til statistikkavdelingen mot sin vilje.

Meyers uttalelser om sitt personlige syn på innvandring har også vakt bekymring i Frp og fått flere til å stille spørsmål ved hennes objektivitet og integritet. Erling Holmøy, som har forsket mye på kostnadene ved innvandring, er blant dem som skulle omplasseres, noe som har forsterket kritikken mot Meyer.

Powered by Labrador CMS