Samfunn

Illustrasjonsfoto. Fødlser bidro mer til økning i folketallet enn hva innvandring gjorde i årets 2. kvartal.

Fødsler viktigere enn innvandring for befolkningsveksten

Fødselsoverskuddet var viktigere for befolkningsveksten enn innvandringen til landet i andre kvartal. Det har ikke skjedd siden 2006.

Publisert Sist oppdatert

Til sammen økte folketallet i Norge med 10.600 personer i årets andre kvartal, viser den seneste oversikten fra SSB. Det er den svakeste folkeveksten landet har sett i 2. kvartal siden før 2006, da arbeidsinnvandringen fra Øst-Europa skjøt fart som følge av EUs ekspansjon østover.

Fødselsoverskuddet (fødsler minus dødsfall) var på 5400 personer - 200 høyere enn nettoinnvandringen i samme periode. Det er det laveste fødselsoverskuddet i andre kvartal siden 2007. Likevel bidro fødsler mer til tilveksten i folketallet enn nettoinnvandringen. Det har ikke skjedd i noen kvartal siden 2006, da innvandringen virkelig tiltok.

Årsaken til skiftet er et markant fall i nettoinnvandringen. Arbeidsinnvandringen fra Øst-Europa fortsetter å dale, slik Dagens Perspektiv rapporterte i april.

Det reiser også flere svensker tilbake, enn det kommer folk fra nabolandet. Trenden med høy innvandring fra konfliktområder har også snudd. Sammenliknet med andre kvartal i fjor er nettoinnvandringen fra Syria og Eritrea omtrent halvert, ifølge SSB. Innvandringstallene fra Afghanistan, Sudan og Somalia daler også:

 

Det er verdt å merke at asylsøkere som ennå ikke har fått oppholdstillatelse ikke inngår i statistikken.

Slik var innvandringen i Norge i 2016:

 
Powered by Labrador CMS