Samfunn

Regjeringen foreslår at alle asylsøkere med avslag skal få et automatisk forhåndsvarsel i avslagsbrevet.

– Forenkling av utvisningsregler svekker rettssikkerheten

Regjeringen ønsker å gjøre det lettere å utvise asylsøkere. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) mener det kan føre til at færre velger frivillig retur.

Publisert Sist oppdatert

Jon Ole Martinsen i NOAS reagerer på at regjeringen foreslår å gjøre det lettere å utvise asylsøkere.

– Forslaget svekker rettssikkerheten, kriminaliserer det å søke asyl og kan vanskeliggjøre at flere velger frivillig retur, sier han til Klassekampen.

For å bli utvist, må man ha brutt utlendingsloven eller straffeloven. Ved brudd på utlendingsloven får man totalt fire timer advokathjelp. Tre til å svare på forhåndsvarselet som blir sendt ut, og den siste timen til å klage på vedtaket.

Regjeringen foreslår at alle asylsøkere med avslag skal få et automatisk forhåndsvarsel i avslagsbrevet. I tillegg vil regjeringen også kutte i rettshjelp. Det vil føre til at utvisningssaken blir åpnet tidligere enn med de nåværende reglene. I dag må man ha brutt utlendingsloven for at en utvisningssak skal åpnes.

– Det å gi forhåndsvarsel i asylavslaget, blir feil signal å sende når man har benyttet seg av sine grunnleggende rettigheter til å søke asyl, sier Martinsen, som også er svært kritisk til å fjerne advokathjelpen.

Powered by Labrador CMS