Samfunn

Neymar presenteres som PSG-spiller, etter sjokkovergangen fra Barcelona.

Fotball: – Konkurransevridende overgangsregler

Generalsekretæren i FIFPro, Theo van Seggelen, ønsker både at EU skal overgangsregelverket og en granskning av milliardovergangene i fotballen.

Publisert Sist oppdatert

Etter at Neymar gikk til PSG fra Barcelona, for svimlende 2 milliarder kroner, peker van Seggelen på et oppblåst og skjevt overgangsmarked.

– Et oppblåst og skjevt overgangsmarked har bidratt til å ødelegge konkurransen, sier han i en uttalelse, gjengitt av Nationen.

Avtalen mellom Barcelona og PSG kom i stand gjennom et kjøpt fra et konglomerat i Quatar, som eier franske PSG.

De svindyre overgangene svir ekstra for EU, som både i Lisboa-traktaten og i lovverket skal sikre fri flyt av arbeidskraft og rettferdig konkurranse. Idretten har imidlertid fått innvilget en rekke unntak fra reglene.

– Med tanke på at mye av fotballens aktivitet skjer i Europa, hvor betydelige summer utveksles mellom klubbene, vil FIFPro at EU-kommisjonen setter i gang en gjennomgående granskning av overgangsreglene den godkjente i 2001, noe som sårt trenges, sier van Seggelen til avisen.

Bare 0,5 av de totale overgangssummene på 40 milliarder kroner i 2015 gikk til klubbene som faktisk trente opp spillerne som ble solgt. To milliarder gikk til fotballagentene.

Overgangen til Neymar ble løst på en fiffig måte: Pengene ble utbetalt direkte til Neymar, som deretter betalte Barcelona. Han utløste med det, teknisk sett, sin egen utkjøps klausul.

Den danske politikeren Margrethe Vestager, EU-kommissær for handel og konkurranse, har nå fått i oppdrag av fotballspillernes organisasjon og den spanske ligaen å røske litt opp i FIFAs overgangssystem.

Powered by Labrador CMS