Samfunn

Migranter venter på å settes i land i den italienske byen Catania etter å ha blitt plukket opp fra sjøen av det svenske fartøyet Bkv 002. 650 personer ble reddet i live, mens ni mennesker ble funnet døde.

Økt jakt på smuglere i Middelhavet

Rene politioppgaver preger redningsoperasjonene i Middelhavet i større grad enn tidligere. Noen smuglere tas, men tiltakene synes ikke å ha nevneverdig effekt.

Publisert Sist oppdatert

– Det er en viss resignasjon å spore blant europeiske politikere i øyeblikket. Strømmen av migranter fortsetter å komme fra Libya til tross for at en rekke tiltak er satt i verk, sier Arbeiderpartiets mangeårige stortingsrepresentant Svein Roald Hansen til NTB.

Resignasjonen han sikter til, har blant annet kommet til uttrykk under de såkalte Cosac-møtene med andre europeiske parlamentarikere.

– EU har styrket kystvakten i Libya, økt utviklingsmidlene til landene i Sahel og intensivert arbeidet med å stanse menneskesmuglerne. Likevel har man ikke klart å få bukt med migrasjonsstrømmene, sier han.

Avsluttet

Flere enn 100.000 migranter har siden januar krysset Middelhavet til Europa, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Om lag tre av fire flyktninger og migranter som har tatt seg til Europa i år, har ankommet til Italia, hovedsakelig fra Libya.

At antallet ankomster til Hellas i øyeblikket er lite, er noe av grunnen til at regjeringen tidligere i år avsluttet samarbeidet med redningsskøyta Peter Henry von Koss i det østlige Middelhavet.

– Operasjon Poseidon har det siste året gått mer og mer i retning av grensekontroll og politioppgaver. Det har vært svært få redningsaksjoner i området, og det har kommet betydelig færre migrantbåter fra Tyrkia til Hellas. Det er derfor naturlig for Redningsselskapet å avslutte denne operasjonen, sier beredskapssjef Ronny Pedersen i Redningsselskapet til NTB.

Smuglerjakt

Også operasjonen Triton i det sentrale Middelhavet har fått et sterkere innslag av grenseoverskridende kriminalitetsbekjempelse, ifølge EUs grensebyrå Frontex.

– I tillegg til tallrike pågripelser av menneskesmuglere, har vi bidratt til å avsløre narkotikasmugling, ulovlig fiske og maritim forurensning, heter det i en uttalelse som Frontex har sendt NTB.

I tillegg til to fly, to helikoptre og 383 tjenestefolk bidrar tolv fartøy i Triton-operasjonen, deriblant det norske Olympic Commander, som har vært i virksomhet siden 10. juni. Skipet overtok for Siem Pilot, som i løpet av to år plukket opp 34.278 mennesker fra sjøen.

Bare i løpet av den siste uken er rundt 10.000 migranter berget, men Olympic Commander har så langt ikke vært direkte involvert i noen av aksjonene.

30 prosent

Ifølge Frontex har de fleste migrantene og flyktningene den seneste måneden kommet fra Nigeria, Bangladesh og Guinea. En FN-rapport beskriver 70 prosent som migranter på jakt etter bedre økonomiske kår, mens om lag 30 prosent anses som flyktninger og asylsøkere med behov for beskyttelse.

Europeiske stormakter som Frankrike, Tyskland og Italia mener det er behov for strengere kontroll med hjelpeorganisasjoner som sender båter til Middelhavet. Kritikerne mener innsatsen kan friste flere til å legge ut på den farefulle ferden, mens hjelpeorganisasjonene framholder at innsatsen er nødvendig for å hindre at mennesker drukner.

Kravet om en oppstramming har også sammenheng med EUs innsats for å avlaste Italia ved å relokalisere asylsøkere til andre EU-land. Arbeidet går langsomt, og Italia truet i forrige uke med å avvise båter fra utenlandske hjelpeorganisasjoner hvis situasjonen ikke endrer seg.

Powered by Labrador CMS