Samfunn

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum håper å velte regjeringens planer om å slå sammen kommuner med tvang.

Vedums vendetta

Det blir kamp helt til døra om sammenslåing av kommuner. Når Senterpartiet i dag tvinger hele Stortinget til å samles skiller kun to stemmer mellom suksess eller dundrende fiasko for regjeringens prestisjeprosjekt.

Publisert Sist oppdatert

Frps Ingebjørg Godskesen kommer til å stemme nei til regionreformen, og vurderer å si nei til en reform som går for tvangssammenslåing av kommuner. Det har hun lovet sine velgere i Aust-Agder, og akter ikke å gå tilbake på sine løfter og føye seg etter stortingsgruppas vedtak.

Får hun følge av én representant til, ryker kommunereformen.

Senterpartiet stiller nemlig med alle sine representanter i Stortingssalen torsdag. Det betyr at de øvrige partiene må gjøre det samme for å bevare styrkeforholdet under avstemningen.

– Noen ville sikkert synes det ville være behagelig å slippe unna, men vi skal sørge for at alle representantene møter i Stortinget og voterer over tvangssammenslåingene av kommune og region. Hver enkeltrepresentant må stå til ansvar overfor sine velgere i denne saken, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum til VG tidligere denne måneden.

Og marginene er ørsmå. Med Høyre, Frp og Venstre for og resten mot, skiller kun to stemmer mellom «ja» og «nei» til kommunereformen. For å få flertall må reformen ha minst 85 stemmer. Forutsatt at Godsjesen stemmer for reformen, blir den vedtatt med 86 mot 83 stemmer. Hvis Godskesen går mot kommunereformen blir den vedtatt med 85 stemmer. Dermed kan én representants fravær ha avgjørende betydning.

Regionreformen har et bredere flertall.

Godskesen har ennå ikke har sagt offentlig hva hun har landet på. Om hun velger å vende egen stortingsgruppe ryggen, er det nok at én representant fra et av «ja»-partiene skifter side eller uteblir fra å stemme for å velte Jan Tore Sanners hjertebarn.

Det er kjent at flere av Godskesens kolleger, både i Frp og andre partier, er mot tvangssammenslåinger. Så langt har imidlertid alle intervjuede sagt at de vil føye seg etter Stortingsgruppas vilje.

Blant de mest profilerte politikerne som lar egne prinsipper ligge for å få reformen gjennom Stortinget er Bård Hoksrud (Frp).

– Alle vet at jeg ikke ønsker å opprettholde fylkeskommunen som nivå, og i utgangspunktet ønsker jeg heller ikke å bruke tvang, sier han til Klassekampen.

– Men saken har vært behandlet i stortingsgruppa, og flertallet har gått inn for at vi skal følge innstillingen til komiteen. Det kommer også jeg til å følge, sier han til avisa.

Se direktesendingen fra Stortingssalen her:

Kommunereformen

  • Målet med kommunereformen er å redusere antallet kommuner og flytte mer makt og ansvar til større kommuner.

  • Reformen er basert på frivillighet, men det åpnes for tvang i spesielle tilfeller.

  • Stortingets kommunalkomité er kommet fram til at antall kommuner kuttes fra 428 til 354 med tvang i 11 tilfeller.

  • Kommunalkomiteen støttet videre regjeringens ønske om å slå sammen dagens 19 fylker til ti regioner, pluss Oslo.

  • De nye kommunene og regionene skal etter planen være på plass innen 1. januar 2020.

  • Fylkesmennene foreslo høsten 2016 at cirka 200 kommuner skulle slås sammen mot sin vilje.

(Kilde: NTB, Distriktssenteret )

Powered by Labrador CMS