Samfunn

Da Tor Mikkel Wara tok over som justisminister etter Listhaug-bråket, kom en ny strøm av henvendelser til departementet.

Byråkrater bruker mer tid på å få statsrådene til å «skinne»

Medietrykket på departementene øker.

Publisert Sist oppdatert

En undersøkelse fra Institutt for samfunnsforskning og Oslomet viser at de ansatte i departementene bruker stadig mer tid på å selge politikk og sette statsrådene i et godt lys. Det melder Klassekampen.

Forskningsprosjektet «Media Impact in the Public Service Sector» er basert på en spørreundersøkelse med 500 respondenter i statlige departementer, dybdeintervjuer og observasjoner.

Personfokus

Ni av ti kommunikasjonsansatte forteller at mediehenvendelsene er forespørsler om intervju med statsråden.

– Personfokuset er blitt veldig sterkt, sier Tine Ustad Figenschou, professor i medievitenskap ved Oslomet til Klassekampen.

Forskerne forteller at departementet bruker mye tid på å forhandle md journalister som ønsker kommentar fra statsråden eller politisk ledelse, også når saken er til behandling i en underliggende etat.

– Mens det før var mulig å få seniorbyråkrater til å uttale seg, skal alle uttalelser i dag komme fra politisk ledelse, sier Figenschou til avisen.

Legger bort andre oppgaver

Forskerne har konkludert med at departementene bruker stadig mer tid på mediehenvendelser, og at mediepresset forplanter seg fra kommunikasjonsavdelingen til fagavdelingen.

Fire av ti svarte at de må legge vekk andre arbeidsoppgaver for å svare på spørsmål fra en journalist, minst én gang i uka.

Et av spørsmålene i undersøkelsen handlet om hvorvidt mediepresset påvirker utfallet av saker som skal behandles. Ja, svarte seks av ti i departementene og fire av ti i direktoratene.

Powered by Labrador CMS