Samfunn

Fylkeskomunnene eier 49 prosent av Innovasjon Norge, men ble ikke informert om diskusjoner rundt styrets tillit til daglig leder til tross for at majoritetseieren - staten - ble informert. Fylkesordfører i Trøndelag og leder for fylkesordførerkollegiet, Tore O. Sandvik, ble overrasket da saken dukket opp.

Fylkeskommunene ble ikke informert om Traaseth-bråket

Fylkeskommunene, som eier 49% av Innovasjon Norge, ble tatt på senga av den opprivende konflikten mellom næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og tidligere styreleder i foretaket, Per Otto Dyb.

Publisert Sist oppdatert

Mens majoritetseier i Innovasjon Norge (51%), Næringsdepartementet ved statsråd Røe Isaksen, er midt i en opprivende konflikt om hvorvidt hans ytringer under fire øyne med selskapets nå avgåtte styreleder var en «instruksjon» eller «klar mening», er minoritetseierne i Fylkeskommunene (49%) krystallklar:

– Det er styret som håndterer spørsmål knyttet til daglig leder.

Det sier leder i Fylkesordførerkollegiet og fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap).

Overfor Dagens Perspektiv forteller han at Fylkeskommunene ikke på noe tidspunkt ble kontaktet angående forholdet mellom styret og daglig leder i foretaket.

– Vi registrerer at den avgåtte styrelederen gjentatte ganger tok opp forholdet til daglig leder med Staten som eier. Dette spørsmålet er ikke tatt oppp med fylkeskommunene fra styrets side, og kom overraskende, sier han i en kort kommentar.

Svikt

Programdirektør Pål Søland i Board Performance ved Institutt for Bedriftsutvikling (IUB) mener det er problematisk dersom de ulike eierne ikke har blitt like godt informert. Han forteller at det i selskaper med få, men sterke eiere, ikke er uvanlig at det gjøres forsøk på å påvirke styret. Det er imidlertid styrelederens jobb å ivareta alle parters interesser.

– Det kan synes som om det er en kommunikasjonssvikt her. Styret burde kjenne sin rolle bedre enn dette, og da kan man lure på hva saken egentlig handler om. Selv om Dyb var på vei ut, burde styret fortsatt prosessen mot Traaseth, som de hadde besluttet. Men hvorfor besluttet styret dette? De burde hatt sterke grunner til dette – i hvert fall på et tidspunkt der det snart skulle velges nytt styre, selv om prosessen hadde foregått fra i fjor høst. Det virker som om det ligger noe her som ikke har kommet frem, sier han.

Det skal etter planen velges nytt styre i Innovasjon Norge på et foretaksmøte 3. mai.

– Vi har fått forsikringer om at selskapet har et fungerende styre og at valgkomiteen jobber etter planen, slik at vi forholder oss til at det vil bli holdt er ordinært foretaksmøte i mai, sier Sandvik.

Powered by Labrador CMS