Samfunn

Finansminister Siv Jensen og leder av kontroll- og konstitusjonskomiteen, Dag Terje Andersen, under de åpne høringene i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget om håndteringen av omorganiseringen i SSB.

Konklusjon i SSB-saken i mars

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité håper å kunne konkludere i den betente SSB-striden i begynnelsen av mars.

Publisert Sist oppdatert

– Vi har blitt enige om en framdriftsplan og tar sikte på å komme med en innstilling 6. mars, sier komitéleder Dag Terje Andersen (A) etter et knapt timelangt møte i komiteen tirsdag.

Striden om omorganiseringen av Statistisk sentralbyrå (SSB) førte som kjent til at SSB-direktør Christine Meyer måtte gå av i november i fjor etter mistillit fra finansminister Siv Jensen (Frp).

I fjor høst stilte kontrollkomiteen i flere runder Jensen spørsmål om håndteringen av saken. I begynnelsen av januar ble det i tillegg holdt en åpen høring.

En enstemmig komité kom da fram til at det fortsatt var flere ting som sto ubesvart og sendte et nytt brev til Jensen med fem nye spørsmål. I tillegg ble finansministeren bedt om å oversende en rekke referater fra møter i saken for å dokumentere sin påstand om at hun over tid advarte Christine Meyer mot den planlagte omleggingen av SSB.

I høringen ga Jensen uttrykk for at Meyer allerede i januar 2017 ble advart om at hun burde vente med omorganiseringen i påvente av utredningen fra statistikklovutvalget. Jensen har imidlertid ikke villet gi komiteen innsyn i interne møtedokumenter.

Det er Andersen ikke fornøyd med. Han går også langt i å antyde at Jensen har forklart seg uriktig.

– Jeg er ikke fornøyd med at det er en del dokumenter vi ikke får innsyn i, men jeg er veldig fornøyd med at Siv Jensen nå bekrefter det Meyer har sagt, nemlig at stoppordren om omorganiseringen først ble gitt 30. oktober. Det er en av de tingene vi har boret i, sier han til NTB.

Powered by Labrador CMS