Samfunn

KrF-leder Knut Arild Hareide har åpnet for et samarbeid med Ap og Sp, noe som har skapt intern uro i partiet.

KrF samarbeider oftere med Ap enn Høyre på kommunenivå

På kommunenivå samarbeider KrF oftere med Arbeiderpartiet enn med regjeringspartiene Høyre og Frp.

Publisert Sist oppdatert

Blant KrFs 17 ordførere, har 8 en varaordfører fra Ap, viser en gjennomgang Nationen har gjort. Høyre og Frp har til sammenligning kun to varaordførere hver i kommuner med KrF-ordfører. 20 av KrFs 45 varaordførere samarbeider med ordførere fra Ap, mens 15 av dem samarbeider med Høyre-ordførere. Kun én Krf-varaordfører jobber under en Frp-ordfører.

Forrige uke ga partileder Knut Arild Hareide et tydelig råd til KrFs landsstyre om å vurdere et regjeringssamarbeid med Ap og Sp framfor å gå inn i dagens regjering. Samarbeid på kommunenivå er imidlertid noe annet enn samarbeid om rikspolitikk, påpeker flere KrF-ordførere.

– I vår lille kommune går det på personer, men jeg har ingen tillit til Ap som et parti nasjonalt. Det skal også sies at jeg ikke liker privatiseringen til Høyre. Dette blir vanskelig sier Nils-Olav Hovde (KrF), varaordfører under en Ap-ordfører i Hjartdal kommune.

Andre KrF-ordførere avisen har snakket med er åpne for et samarbeid også på nasjonalt nivå.

– Vi ønsket å prøve noe nytt, særlig med tanke på budsjettsamarbeid. KrF er et sentrumsparti som kan samarbeide begge veier, sier varaordfører Anne Kari Birkeland (KrF) i Birkenes.

Powered by Labrador CMS