Samfunn

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide.

Regjeringen øker innsatsen i internasjonale operasjoner

Norge vil øke antallet soldater i FN- og NATO-operasjoner.

Publisert Sist oppdatert

Norge stiller om lag 15 personer til NATOs fremskutte nærvær i Litauen andre halvår 2018 og første halvår 2019. Fra og med andre halvår 2019 og ut 2022 stiller Norge et bidrag til NATOs fremskutte nærvær i Litauen på om lag 120 personer.

– Å bidra til internasjonal sikkerhet er en kjerneoppgave for Norges utenrikspolitikk, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding fra regjeringen.

– Våre bidrag til internasjonale operasjoner er viktige for vår egen og våre alliertes sikkerhet, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Styrke evne til avskrekking

Regjeringen skriver videre at de ser bidragene til NATO i sammenheng, og i de årene Forsvaret stiller med tunge bidrag til Nato Response Force (NRF) vil bidragene til enhanced Forward Presence (eFP) bli redusert til om lag 50 personer.

Norge melder inn relevante og tilgjengelige styrker til NRF for perioden 2019–2023. Tyngdepunktet blir innmeldingen av en mekanisert infanteristridsgruppe med støtteelementer for 2019.

– Allierte bidrag til eFP og NATO Response Force er viktig for å demonstrere solidaritet og styrke NATOs evne til avskrekking i en forverret sikkerhetspolitisk situasjon i alliansens nærområder. Både eFP og NRF illustrerer kollektivt forsvar i praksis. Deltakelse vil også gi norske styrker operativ erfaring og samhandling med allierte, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Øker innsatsen i Afghanistan

Norge viderefører et militært bidrag på om lag 60 personer, inkludert et mindre antall stabsoffiserer til NATOs operasjon i Afghanistan for hele 2019. I tillegg styrkes bidraget til Resolute Support Mission med om lag 10 personer innen sanitet og kapasitetsbygging.

– Internasjonal støtte til kapasitetsbygging av afghanske sikkerhetsstyrker vil være viktig i mange år framover. Samtidig er det på det rene at Afghanistan-konflikten må løses gjennom politiske forhandlinger, ikke rent militært. Norge fortsetter arbeidet for å fremme en inkluderende dialog og en fredsprosess, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Norge viderefører også den finansielle støtten til afghanske sikkerhetsstyrker på dagens nivå (cirka 150 millioner NOK årlig) ut 2024. En forutsetning for støtten er at afghanske myndigheter intensiverer innsatsen i bekjempelsen av korrupsjon.

– Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er krevende. De afghanske sikkerhetsstyrkene gjør en god jobb, men trenger fortsatt støtte. Norge har hatt et langsiktig engasjement med å bygge opp og videreutvikle den afghanske kontraterrorkapasiteten. Det norske bidraget er høyt verdsatt både av NATO og av afghanske myndigheter, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Powered by Labrador CMS