Samfunn

Den foreslått tunnelen mellom Helsinki og Tallin vil binde de to byene sammen.

Vil ha megatunnel mellom Helsinki og Tallin

Blir i så fall den største nordiske metropolen.

Publisert Sist oppdatert

I Finland og Estland har man lenge drømt om en enklere måte å koble byene sammen på enn ved en 2,5 timers båttur.

I dag er det ikke en sammenhengende jernbanelinje mellom de to landene. Skal man til Europa fra Finland må man innom Russland på veien.

I dag ble planer om en tunnel mellom de to byene presentert under en konferanse hvor statsminister i Estland, Jüri Ratas, den finske ambassadøren og begge landenes transportministre var blant deltagerne. Det skriver Railwaypro.

 

Prosjektet, som ikke er vedtatt igangsatt, er enormt i nordisk sammenheng. Prislappen er anslått til mellom 13 og 20 milliarder euro, eller omtrent 155 milliarder norske kroner, og man tror byggingen vil ta ca 15 år.

Når tunnelen står ferdig, vil den strekke seg 107 kilometer. Det er dobbelt så langt som tunnelen over kanalen mellom Frankrike og Storbritannia eller over tre ganger så langt som det største tunnelprosjektet i Norge, Rogfast som har en kostnadsramme på 16,8 milliarder kroner.

Man forventer at planleggingsfasen kan ta så mye som 7 år, slik at byggingen tidligst kan starte i 2025. Reisetiden mellom de to byen vil da fra 2040 reduseres til en halvtime.

Samtidig endres arbeidsmarkedene i begge byene markant. Med kort reisetid åpnes det for storstilt pendling og de to byene kan regnes som et metropolt område med 3 millioner innbyggere.

– Tunnelen kan gi store fordeler for integrasjonene mellom våre to byer. Geografisk ligner Finland en øy og tunnelen kan gi oss en forbindelse til Sentral-Europa og jernbanenettet der, uttalte lederen for FinEst Link-prosjktet, Kari Ruohonen.

Powered by Labrador CMS