Samfunn

Tysklands utenriksminister Heiko Maas ønskes velkommen av Polens statsminister Mateusz Morawiecki i midten av mars, under et av Maas' første utenlandbesøk som ny statsråd. Forholdet mellom Tyskland og de østeuropeiske EU-statene er blitt en smule anstrengt.

– Vil ikke forhandle om EUs verdigrunnlag

– Vi må gjøre det klart at ting som fundamentalt strider med europeiske verdier ikke går. Vi trenger klare linjer, sier utenriksminister Heiko Maas.

Publisert Sist oppdatert

I et intervju med Der Spiegel sier Tysklands ferske utenriksminister, sosialdemokraten Heiko Maas, at det er viktig for EU at de østeuropeiske landene holdes inne i EU-folden. – Men vi kan ikke forlate kravet om rettsstatsprinsipper, sier Maas.

SPIEGEL: Land som Polen og Ungarn har tatt avskjed med en del av de Europeiske verdiene. Hva vil du gjøre med det?

Maas: Den østlige utvidelsen av den Europeiske Unionen er i første omgang en suksesshistorie. Vi har nå sett i Ungarn at man dessverre kan mobilisere sterkt med en antieuropeisk valgkamp. Det er avgjørende for det fremtidige Europa at vi klarer å beholde våre østeuropeiske naboer i EU. Vi kan ikke skape et inntrykk av at det finnes et to-klasses Europa der noen koples fra og ikke spiller en rolle lenger. Da bygger vi opp under antieuropeiske stemmer i disse landene og gjør dem mer mottakelige for splittelsesforsøk utenifra.

EUs verdifundament kan ikke forhandles

Skal de ha penger, må de ha rettsstat

Foto Tysklands ferske utenriksminister Heiko Maas. (REUTERS/Mohamad Torokman)

SPIEGEL: Du vil beholde de østeuropeiske landene i EU, selv om de distanserer seg fra europeiske prinsipper? Viktor Orbán vil at Ungarn skal bli et «illiberalt demokrati» ...

Maas: Ved besøket mitt i Warszawa sa jeg det helt klart: jeg vil ikke ha noen diskusjon om at utbetalinger fra EU-budsjettet er avhengig av rettstatligheten. EUs verdifundament kan ikke forhandles.

SPIEGEL: Er det en trussel?

Maas: Nei. Men vi må gjøre det klart at ting som fundamentalt strider med europeiske verdier ikke går. Vi trenger klare linjer.

Diplomatiets innhold begrenser seg ikke til å la seg avbilde med Macron og Trudeau

Må snakke med alle

SPIEGEL: Polen og Ungarn har også en klar linje. Ungarn har allerede varslet at de i alle fall vil hindre en straff av Polen.

Maas: Det utelukker da vel ikke at vi må opprettholde tett kontakt? Kun når østeuropeerne har et inntrykk av at vi fortsatt vil beholde dem i EU kan vi begynne å snakke om ordentlige endringer. Vi må gjøre det klart for dem: Vi vil ha dere og vi trenger dere. Mye av det som går galt mellom oss og østeuropeerne utspiller seg på et emosjonelt plan.

Les mer:

SPIEGEL: Hvilen stil kommer du som Tysklands øverste diplomat til å pleie? Din forgjenger Sigmar Gabriel ble kritisert for å ha servert den tyrkiske utenriksministeren te for å få den fengslede tyske journalisten Deniz-Yücel frigitt. Var ikke den kritikken rett?

Maas: Nei. Diplomatiets innhold begrenser seg ikke til å la seg avbilde med Macron og Trudeau. Det består spesielt av å opprettholde kontakt, også med vanskelige partnere. En tysk utenriksminister må ha å gjøre med nettopp de statene og politikerne de ikke er enige med.

© 2018 Der Spiegel or Spiegel Online.Distributed by New York Times Syndicate.Oversatt fra tysk av Håkon Benedikt Harnes.

SPIEGEL+DP

Som en del av Dagens Perspektivs europadekning publiserer vi etter avtale jevnlig stoff fra det tyske magasinet Der Spiegel.


Powered by Labrador CMS