Samfunn

FLERE STUDIEPLASSER: I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett varslet regjeringen at de ville opprette nye studieplasser for å møte mangelen på spesialsykepleiere.

Disse skal utdanne spesialsykepleiere til høsten

I første omgang opprettes det 30 studieplasser, og nå er det klart hvilke fem studiesteder som har fått tildelt de nye plassene.

Publisert Sist oppdatert

De nye studieplassene er innen anestesi-, barn-, intensiv-, operasjon-, og kreftsykepleie. Disse er også kalt ABIOK-utdanninger, og ifølge en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet går de nye studieplassene til studiesteder som har muligheten til å utvikle sine ABIOK-utdanninger raskt.

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett varslet regjeringen at de ville opprette totalt 118 nye studieplasser for å møte mangelen på spesialsykepleiere.

Fem ulike studiesteder

De 30 plassen fordeles mellom Lovisenberg diakonale høyskole, VID vitenskapelige høyskole, Høgskolen i Østfold, Høgskolen i Innlandet og Høgskulen på Vestlandet, skriver departementet i en pressemelding.

Ifølge forsknings- og høyre utdanningsminister Iselin Nybø, er institusjonene som er raskets blitt prioriter.

– Helsevesenet etterspør flere spesialsykepleiere. Derfor har vi prioritert å fordele de nye studieplassene til institusjoner som kan utvide ABIOK-utdanningene sine raskt. Det betyr at helsevesenet kan få tilgang til flere spesialsykepleiere raskere, sier Nybø.

Foto STOR MANGEL: Helsevesenet etterspør flere spesialsykepleiere, sier Iselin Nybø. (Foto: Ole Berg-Rusten)

Lovisenberg på topp

Det er Lovisenberg som har fått flest nye plasser, med sine 18. Høgskolen på Vestlandet følger som nummer to med fem nye plasser.

På Lovisenberg er de godt fornøyd med å få mange nye plasser. I en pressemelding uttaler rektor Lars Mathisen at de var klare til å levere en god søknad da muligheten dukket opp.

– Dette er langsiktig arbeid for Lovisenberg og være samarbeidspartnere i sykehusene. Derfor var vi som spesialister høgskole i stand til å levere en konkurransedyktig søknad. Det er som med forskning – konseptutvikling og grunnarbeid skjer kontinuerlig for å være beredt når muligheten dukker opp, sier Mathisen.

Vi har prioritert å fordele de nye studieplassene til institusjoner som kan utvide ABIOK-utdanningene sine raskt.

Vanskelig å finne praksisplasser

Det var i midten av juni det ble kjent at de 30 ny plassene skulle opprettes allerede fra i høst. For flere av utdanningsstedene ble det vanskelig å finne studieplasser på så kort varsel, skriver Sykepleien.

Blant annet uttalte Lars Aune Svarthaug, som er ansvarlig for videreutdanningen i anestesisykepleie ved NTNU, studiested Gjøvik at meldingen var gledelig men kom på et lite egnet tidspunkt.

– Fra universitetets side kunne vi godt tatt imot ti studenter på vår utdanning, men problemet er å finne praksisplasser til dem, fortalte Svarthaug Sykepleien.

Også ved Oslomet og ved Universitetet i Tromsø hadde de lignende utfordringer.

Powered by Labrador CMS