Samfunn

Britisk brexit-tilhengere har mye til felles med norske EU-motstandere.

Få vil si opp EØS-avtalen

Motstanden mot EØS-avtalen ser ikke ut til å stikke særlig dypt i den norske befolkningen. Kun 16 prosent mener at den bør sies opp, viser ferske tall. Det er fire prosentpoeng færre enn i 2017.

Publisert Sist oppdatert

Tallene stammer fra målingen som Respons har gjennomført for Fafo. Ifølge den er altså 16 prosent av befolkningen for en EØS-utmeldelse, uten at Norge er medlem av EU. I 2016 og 2017 lå andelen rundt 20 prosent.

Sterk støtte

Samtidig mener 63 prosent at Norge bør beholde EØS-avtalen, uten å være EU-medlem.

Iveren for et EU-medlemskap ligger derimot på et historisk lavpunkt. Bare 14 prosent av befolkningen har et slikt ønske, viser den samme undersøkelsen.

Også en fersk undersøkelse fra Fellesforbundet viser lignende oppslutning. Der sier to av tre yrkesaktive medlemmer ja til fortsatt EØS-avtale.

Særlig arbeidsinnvandringen, med sosial dumping og manglende, nasjonale politiske grep mot den, har i den siste tiden skapt debatt rundt EØS-avtalen. Den ser altså ikke ut til å ha bred støtte i den norske befolkningen.

Brexit og Norges nei til EU

Foto Øivind Bratberg, førstelektor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. (Vidar Ruud / NTB scanpix)

Det er i år ikke bare 15 år siden EU ble utvidet østover, men også 25 år siden den forrige EU-avstemningen i Norge.

Øivind Bratberg, førstelektor ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, benyttet «jubileet» til å sammenligne stemmegivningen i 1994 i Norge med avstemningen over Brexit i Storbritannia i 2016. Og fant ut at de har mange likhetstrekk, ja at de er nesten identiske langs en sentrum-periferi-akse, eller by og land.

Mens befolkningen i storbyene var mest positive til å melde Norge inn i EU, gjaldt det samme for britene som ville beholde landet i den europeiske unionen.

Den typiske «leave-velgeren» kom fra den engelske landsbygda, var hvit-britisk, grunnskole-utdannet og over 50 år gammel.

16 prosent av befolkningen for en EØS-utmeldelse

Kritisk mot manglende regulering

Politisk sympatiserte de med De konservative (i motsetning til Norge), men det var arbeiderklasse-velgerne fra Nord-England som vippet avstemningen i retning utmeldelse, fortalte Bratberg under Fafo-konferansen «Grenseløs bekymring». Mange av dem hadde mistet jobben og sto utenfor arbeidslivet, sa lektoren.

Hovedargumentene til Brexit-tilhengerne er de samme som EØS-skeptikerne har her hjemme:

Den høye arbeidsinnvandringen. Og at EUs indre marked ikke begrenser, men snarere bidrar, til denne arbeidsinnvandringen.

Powered by Labrador CMS