Samfunn

Kulturhuset i Hamar stod klart i 2014.

Kultur og næringsutvikling

Resten overlates til ekspertisen.

Publisert Sist oppdatert

De siste fem årene har det sprunget opp mange råflotte kulturhus i norske kommuner. Det har gitt politikere flotte fotoseansen, men det har kostet. Beregninger har vist at de fleste har endt opp med å koste rundt 50 prosent over budsjett. Og mange har slitt med å fylle husene med innhold når de står ferdige.

Nå viser en ny undersøkelse at kultur er ett av to felt hvor både politikere og faglige- administrative ledere i kommunene mener politikernes vurderinger skal tillegges mye vekt.

Det andre er næringsutvikling. På alle andre tjenesteområder dominerer vurderingene til faglig ansatte i kommunene.

Forsker ved NORCE Hilmar Rommetvedt mener det er som forventet at både politikerne og ledere i kommunen begge anser folkevalgtes vurderinger i kultur- og næringspørsmål som tyngstveiene.

– Kulturfeltet er for det meste en frivillig sak for kommunene. I motsetning til en del andre tjenesteområder er det mindre omfattende reguleringer og pålegg fra statens side både her og innen næringsutvikling, sier han.

Rommetvedt peker på at kommunens økonomiske handlingsrom etter at pålagte oppgaver er løst, er desto viktigere for prioriteringen av disse områdene.

Tallene viser videre at meningene spriker fra område til område. Mens det synes å være bred enighet om at i spørsmål vedrørende barnevern og beredskap, må man lytte ekstra godt til fagkompetanse, er det mindre enighet å spore på opplæringsfeltet hvor politikerne anser egne vurderinger som viktigere enn fagfolkenes.

– Det påfallende her er forskjellene mellom de ulike kommunale oppgavene. Politikerne vil fortsatt ta seg av typisk politiske oppgaver, som hvor barnehagen skal ligge, mens de overlater behandling av enkeltsaker til administrasjonen. Så er det interessant å merke seg at politikerne også på flere områder anser fagfolkenes vurderinger som de viktigste, sier Rommetvedt.

Undersøkelsen er utført blant kommuner i Rogaland. Rommetvedt sier at det kan være variasjoner i vurderingene mellom ulike kommuner og fylker, men han tror at hovedkonklusjonen om at det er betydelige forskjeller mellom de ulike kommunale tjenesteområdene også gjelder i andre deler av landet.

– Det kan tenkes det er ander forhold i andre fylker. Norge er et variert land, sier han.

Det er også grunnen til at NORCE har invitert fylkesmennene i resten av landet itl å utføre en tilsvarende undersøkelse som den i Rogaland.

Powered by Labrador CMS