Samfunn

«Litt» revolusjonerende forslag til nye globale skatteregler

– Lovende, sier skattedirektøren. Nytt prinsipp for beskatning gir håp, men Tax Justice Norway er skuffet over omfanget.

Publisert Sist oppdatert

OECD la i går ettermiddag frem et rykende ferskt forslag til nytt globalt skatteregime. Målet er å stoppe praksisen med å flytte overskudd til lavskatteland.

Dersom forslaget blir vedtatt, vil det kunne endre hundre års praksis for internasjonal skattlegging.

Tanken er at alle land får rettigheter til å skattlegge globalt overskudd i multinasjonale selskaper som selger varer i landet - uavhengig av hvor overskuddet dukker opp i selskapets regnskap.

Norge skal da kunne skattelegge Google for mer av overskuddet selskapet har for sine anonnsesalg i Norge.

Samtidig vil andre land kunne skattelegge norske selskap som flytter overskudd ut fra deres økonomi.

Den norske skattedirektøren Hans Christian Holte er leder for OECDs internasjonal forum for skatteadministrasjoner.

– Det er lovende at vi nå ser konturene av en omforent løsning for skattelegging av en digital økonomi, sier Holte i en kommentar til DP.

Han vurderer det som et betydelig skritt videre fra situasjonen tidligere i år, da man hadde tre konkurrerende prinsipper og modeller for slik beskatning, og ulike grupper av land som støttet de ulike modellene.

– Dette er et betydelig skritt mot en mulig global felles løsning for dette området, sier han.

Forslaget vil møte mye motstand. Blant annet fra land som USA, hvor mange av de største selskapene, som Facebook, Google og Amazon, har hovedkontor.

Ifølge Financial Times har Amazon omtalt forslaget som «et viktig skritt videre».

Gruppen søker å få støtte fra G20 i januar. Deretter kan man starte arbeidet med detaljene.

– Så må det også sies: det gjenstår mye detaljering av forslaget - inkludert hvilke skattesatser som skal gjelde i ulike tilfeller, sier Holte.

Skuffede aktivister

– Vi er skuffet, sier Sigrid Klæboe i Tax Justice Network Norge.

Hun forteller at det de siste månedene har bygget seg opp en forventing om at OECD skulle komme med en løsning. Det som nå er lagt frem, mener hun er svært moderat.

– Det vil også bli utgangspunktet for forhandlinger. Så vi forventer at det blir enda mer moderat før det eventuelt blir vedtatt, sier hun.

Problemet, ifølge Klæboe Jacobsen, er at forslaget kun vil omfatte en liten del av det overskuddet som multinasjonale selskaper flytter til lavskatteland.

Beregninger som Tax Justice Network har gjort, anslår så lite som 5 prosent.

– Mulighetsrommet er mye større, sier Klæboe Jacobsen og viser til IMFs modell hvor 40 prosent av flyttet overskudd blir omfattet.

Minirevolusjon

Hun er likevel fornøyd med at OECD går for en prinsippendring.

Mens man til nå har brukt prinsippet om armlengdes avstand på transaksjonsnivå, foreslås det nå en formellbasert tilnærming hvor man ser på hele selskapet på tvers av landegrensene.

Motstandere av skatteparadiser ser på endringen som en kile som kan utvides med tiden.

– Det gir håp. Det har nok sittet veldig langt inne hos OECD å bryte med armlengdes-prinsippet og annerkjenne at det ikke duger i en digital verden, sier Klæboe Jacobsen.

Powered by Labrador CMS