Samfunn

New York vil kopiere Oslos klimabudsjett

Publisert Sist oppdatert

New York vurderer å innføre klimabudsjett. Inspirasjonen skal ifølge Huffington Post komme fra Oslo som har hatt dette i flere år nå.

I planen som blir offentliggjort onsdag morgen amerikansk tid, skal byens ledelse bestemme seg for totale utslippsmål, som deretter fordeles nedover i systemet.

Byens utslipp har falt med 29 prosent siden 2007, ifølge nettstedet som har innhentet data fra lokale myndigheter.

Inspirasjonen for klimabudsjettet skal ha kommet fra Oslo.

Her er ambisjonen, som ble presentert i september, at utslippene skal ned med 41 prosent i 2020 og 52 prosent i 2023, sammenlignet med 2009-nivået.

Dette regnes som ambisiøse mål. I de siste beregningene til Klimaetaten forventes innførte og planlagt tiltak å ta ned utslippene med 22 prosent i 2020 og 39 prosent i 2023.

Miljødirektoratets tall viser at utslippene i Oslo gikk ned med 8 prosent fra 2016 til 2017. Siden 2009 er utslippene 22 prosent lavere.

70 prosent av de totale utslippskuttene som er forventet i Oslo fra 2017 til 2023 skal skje på veiene.

Klimaetaten har fått i oppdrag å utrede hvordan bomringen kan brukes for å få ned klimagassutslippene ytterligere.

Green New Deal

Det er usikkert om forslaget om klimabudsjett for New York vil vinne frem politisk, men i april innførte New York nye lover som blir omtalt som byens Green New Deal.

Her kreves det blant annet at gårdeiere av store bygninger må kutte utslippene sine med 40 prosent innen 2030. Samtidig tilbys insentiver for utbygging av sol- og vindkraftsystemer som får plass på taket av bygningene.

Powered by Labrador CMS