Samfunn

Matteo Salvini og Viktor Orban.

Ungarsk flørt med Salvini – håper å danne innvandringskritisk allianse i EU

Publisert Sist oppdatert

Ungarns statsminister og Italias innenriksminister har kommet et steg nærmere et innvandringskritisk samarbeid i EU som de håper vil «bygge et nytt Europa».

– Med selvsikkerhet og åpenhet søker vi samarbeid med Salvini, sa Ungarns statsminister Viktor Orbán etter å ha hatt møte med Italias innenriksminister Matteo Salvini i Budapest torsdag.

Orbán åpner dermed for å bli med på danne en allianse med de andre nasjonalistpartiene i EU.

I slutten av mai går innbyggerne i EU-land til urnene for å stemme over hvem som skal representere dem i EU-parlament.

«Bygge Europa»

Selv om Orbán og Salvini ikke har alle detaljene for et samarbeid klare foreløpig, er Ungarns statsminister sikker på følgende:

– Europa trenger en allianse med innvandringskritiske partier, sa han.

Salvini har oppfordret høyreorienterte partier i EU-parlamentet til å samles og bli med på å danne en egen allianse.

Salvini sier han dro til Ungarn torsdag med mål om å «bygge et nytt Europa».

– Jeg ønsker ikke å etterlate våre barn i et islamsk kalifat med sharialover i våre byer. Jeg skal gjøre alt for å stoppe dette, sa den italienske ministeren.

Åpner for nytt samarbeid

Hittil er de høyreradikale nasjonalistene delt i tre blokker og et innviklet nettverk av allianser i EU-parlamentet. De tre er ENF, som omfatter RN og Ligaen, Europeiske konservative (ECR) og Frihet og direkte demokrati i Europa (EFDD).

Orbáns parti Fidesz tilhører i dag EPP. Han har tidligere uttalt at han helst vil bli i EPP-gruppen, men i et intervju med italienske La Stampa utelukker han ikke et annet samarbeid.

– Hvis EPP binder seg til det europeiske venstre, vil det være vanskelig for oss å finne vår plass i det samarbeidet, sier han.

Ulike

Det kan imidlertid bli vanskelig for populistpartiene å stå samlet, dersom de gjør alvor ut av planene om en allianse. For selv om de føler samme avsky for innvandring, multikulturalisme, venstresiden og EU, er de fortsatt svært delt på andre temaer.

Problemet for dem hittil er at den nasjonalistiske ideologien til de forskjellige partiene er et hinder for en multinasjonal tilnærming.

Alternativ for Tyskland (AfD) og deres kolleger i Norden har for eksempel sterk tro på markedsliberalismen, mens franske Marine Le Pens Nasjonal samling-parti (RN) tror på proteksjonisme og en sterk stat.

Og mens Italias Liga, Polens PiS og Ungarns Fidesz er sterkt forankret i Europas kristen-kulturelle arv, er RN tilbakeholden på dette området i et sterkt sekulært Frankrike.

Nytt besøk

Neste uke får Ungarns president besøk av Østerrikes visestatsminister Heinz-Christian Strache fra FPÖ. Det framtidige EU-valget er ventet å stå på agendaen.

Sistnevnte var i april i Milano i Italia sammen med en rekke andre europeiske ytre høyre-populister, invitert av Salvini. Et nytt møte mellom høyreorienterte partier skal holdes i den italienske storbyen 18. mai.

Da kommer blant annet Marie Le Pen og Tomio Okamura, lederen for det ytre høyre-partiet Frihet og direkte demokrati (SPD). Orbán ønsker ikke å bekrefte om han skal delta på møtet.

Powered by Labrador CMS