Byrådet i Oslo vil før sommeren presentere sine planer for en ny og inkluderende boligpolitikk i hovedstaden, varsler byråd Hanna E. Marcussen. 

Foto

CF-Wesenberg/kolonihaven

Varsler ny og revolusjonerende boligpolitikk i Oslo

Publisert: 6. mai 2019 kl 10.44
Oppdatert: 6. mai 2019 kl 10.53

Byutviklingsbyråd Hanna E. Marcussen (MDG) i et debattinnlegg i Dagsavisen at byrådet «nå har satt i gang arbeidet med en ny og inkluderende boligpolitikk som skal være et supplement til dagens kommunale boliger og det kommersielle eiendomsmarkedet.»

Selv om starten vil være forsiktig, så er dette revolusjonerende

Første gang siden 80-tallet

Kommunikasjonsavdelingen opplyser til Dagens Perspektiv at det konkrete innholdet vil bli presentert i siste halvdel av mai.

– Selv om starten vil være forsiktig, så er dette revolusjonerende, sier Marcussen.

Hun mener dette er første gang siden 1980-tallet at det tenkes nytt rundt boligbygging i Oslo og viser til en prisvekst på 200 prosent i Oslo de siste 15 årene.

Ulikhetsmaskin

Saken fortsetter under annonsen

Byutviklingsbyråden beskriver dagens boligpolitikk som en «ulikhetsmaskin» og mener det blir krevende «å snu om 30 år med feilslått boligpolitikk».

– Med politisk vilje og mot kan kommune og stat gå sammen om å satse på en mer inkluderende boligpolitikk som er tilpasset folk i alle livssituasjoner. Da kan boligpolitikken bli et av de viktigste verktøyene for å redusere forskjellene i byen vår, sier hun.

Flere førstegangskjøpere

– Vi forventer at 2019 vil ha det største antallet førstegangskjøpere på ti år, sier administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) til Dagens Næringsliv.

Ifølge den ferske rapporten «Førstegangskjøpere og sekundærboliger», som Samfunnsøkonomisk analyse har utført for Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Ambita, er det nå for første gang siden 2014 vekst i antall førstegangskjøpere på landsbasis.

Samfunnsøkonomisk analyse forventer at prisveksten for boliger i hovedstaden vil Oslo vil ta seg opp fra 0,2 prosent i 2018 til 3,2 prosent i 2022.

90 prosent leiligheter i Oslo

Saken fortsetter under annonsen

Samfunnsøkonomisk analyse har undersøkt rundt 800.000 registreringer fra grunnboken de siste ti årene. Antallet førstegangskjøpere er tilbake på samme nivå som i 2015. I snitt er førstegangskjøperne mellom 27 og 29 år.

I Oslo kjøper ni av ti førstegangskjøpere leilighet, på landsbasis er snittet 50 prosent, viser rapporten.

Vinnernes forbannelse

Hvor vanskelig er det å komme inn på boligmarkedet?

Samfunnsøkonom og tidligere sjeføkonom i YS, Helle Stensbak, publiserte nylig debattinnlegget «For hver bolig som selges, gir det norske boligmarkedet «vinnerens forbannelse» i Aftenposten.

Hun skriver: «Jeg tilhører generasjon X og kjøpte min første bolig i 1990. Generasjonene etter, Y og Z, er boligkjøperne lenger ned i boligkarrierekjeden. Jeg kan vise dem min boligprismedfølelse, men samtidig innkassere min del av deres betaling. For sammen med inflasjon og lønnsvekst er det de som betaler min gevinst.»

Stensbak mener boligmarkedet i dag er organisert på en måte som gir en «vinnerforbannelse» for hver bolig som selges. Det er lett å se at dette samlet kan drive markedsprisene oppover.

Saken fortsetter under annonsen

«Vinnerforbannelsen» forklarer hun grovt sett slik: «Det handler om at den som vinner en auksjon, har budt en høyere pris enn noen andre er villig til å betale. Der oppe finnes det med andre ord ikke lenger et marked, der er det bare én kjøper som er drevet til den galskap det er å betale så mye som trengs for å utløse handelen. Kjøper kan dermed ikke vente å kunne selge objektet videre umiddelbart til samme pris, han er alene der oppe i høyden.»