Samfunn

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø går ikke videre med kontroversielt forslag om forskerkrav.

Vil ikke straffe de små forskermiljøene

Forskningsminister Iselin Nybø ønsker seg fred i UH-sektoren. Nå skrinlegger hun enda et kontroversielt reformforslag. –Klokt, sier leder for Institutt for Samfunnsforskning, Tanja Storsul.

Publisert Sist oppdatert

Forskningsrådet presenterte i høst flere anbefalinger til en ny politikk for forskningsinstituttene.

Mens rapporten kom med anbefalinger om å heve den såkalte basisfinanseringen for instituttene fra litt under 10 prosent til 15 prosent, ble det også foreslått å stille strengere krav for få slik støtte.

For det første må man kunne vise til en publisering per FoU-årsverk per år. I tillegg må instuttet ha minst 40 FoU-årsverk.

– Særlig et av disse kravene har skapt mye bølger, sier Forskning- og utdanningsminister Iselin Nybø.

Hun talte tirsdag til sektoren under den årlige Kontaktkonferansen for forskning og høyere utdanning.

Kravet om antall forskere ville kunne gå hardt utover for eksempel Frischsenteret som for tiden har 23 fast ansatte forskere.

De regionale instituttene som Telemarksforskning, Nordlandsforskning og Vestlandsforskning ville også fått en utfordring.

Leder for Institutt for Samfunnsforskning, Tanja Storsul, skrev i sin kommentar at de små kan være viktige spydspisser på sine felt og utfylle de store.

Det kan synes som at minsteren har lyttet.

– Kravet fungerer kanskje godt for de som sitter midt i Oslo, men instituttene skal levere forskning til næringslivet i hele landet, sier Nybø.

– Et mål om 40 forskere er ikke i seg selv et godt kriterium, og jeg kommer ikke til å følge det opp videre, slår hun fast.

Dermed er det klart at Nybø har skrinlagt to kontroversielle, men potensielt betydningsfulle reformforslag på to dager.

I går kom nyheten om at hun ikke går videre med idéen om å utrede foretaksmodell for UH-sektoren etter lest av helsevesenet.

– Dette er en klok avklaring, sier Storsul. Hun er fornøyd med at avklaringen kom så raskt.

– Som Nybø understreker er det viktigste hvor god og relevant forskning instituttene leverer, ikke hvor mange forskere som jobber i det enkelte institutt.

Powered by Labrador CMS