Samfunn

Regnbuer med budskapet «alt blir bra». på en stein på en tursti Stjørdal. Over hele landet lager barn og unge regnbuer med budskapet «alt blir bra».

1 av fem opplever hverdagen som psykisk belastende

I juli oppgir 22 prosent at de opplever nåværende livssituasjon og hverdag som psykisk belastende som følge av endringer i hverdagsrutiner knyttet til konsekvenser av koronautbruddet.

Publisert Sist oppdatert

Norsk koronamonitor fra Opinion har spurt 24.000 nordmenn om hvordan de vurderer sin psykiske helse og livssituasjon etter koronautbruddet.

– Fortsatt er det mange som sliter med en koronapreget livssituasjon. Det positive er likevel at andelen ikke har vært lavere på månedsbasis enn nå i juli. Ferietid har heldigvis hatt positiv effekt, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Ferien positiv for yngre

I alle aldersgrupper, er det en nedgang i andel som opplever livssituasjonen og hverdagen som psykisk belastende.

Nedgangen har dog vært minst blant de over 60 år, men markant blant de under 30 år, som under hele koronaepidemien har hatt høyest andel som sliter.

– For første gang er det ikke lengre slik at det er de yngre som i aller størst grad sliter psykisk som følge av koronautbruddet. Sommeren ser ut til å ha virket spesielt positivt på de yngre, sier Clausen.

Ser man på utviklingen i løpet av juli, er det en tendens til at de eldre skiller seg ut med negativt fortegn og kanskje opplever hverdagen som stadig mer belastende.

Hva som ligger til grunn for å oppleve hverdagen som psykisk belastende etter koronautbruddet er naturligvis komplekst og individuelt.

Økt konfliktnivå og familiestress

Norsk koronamonitor har også spurt over 8.000 barnefamilier om de opplever økt konfliktnivå, stress eller negativ stemning i familien i disse dager.

Hver fjerde familie sier ja til dette i juli. Dette er en oppgang på 2 prosentpoeng fra juni, noe som kan tyde på at ferietid ikke har lagt en demper på konfliktnivået.

– Dersom man opplever mye sutring, krangel og konflikt i familien i sommer, så vit i det minste at man langt fra er alene. Kort lunte på grunn av endret tilværelse etter korona, er helt normalt i norske hus og hytter, sier Clausen.

En liten «trøst» er at tallene tyder på at det var verre tidligere under epidemien, for eksempel med stengte skoler, barnehager og hjemmepåske.

I april svarte nesten hver tredje familie (33 %) at de opplevde økt konfliktnivå, stress og dårlig stemning i familien.

Powered by Labrador CMS