Og hun vet hva hun gjør, Else Kåss Furuseth. Den sjarmerende selvironiske og litt keitete framtoningen hun har, er ikke bare tilfeldig.
Foto

Fredrik Hagen / NTB scanpix.

Else Kåss Furuseth

Hele Norges storesøster

Publisert: 27. mars 2020 kl 07.33
Oppdatert: 27. mars 2020 kl 07.33

I krisetider søker folk seg gjerne mot det trygge og det rituelle. For eksempel mot NRK – både for informasjon og nyheter og for avkobling og underholdning. NRK får vist seg fra sin beste side om dagen. For eksempel med bortimot daglige Debatten-sendinger, der Fredrik Solvang på imponerende vis har turnert alle mulige og umulige konsekvenser av koronakrisen.

En annen som har blitt viktig for oss nå, er Else Kåss Furuseth. Den forholdsvis ferske lørdagsunderholderen på statskanalen har klart å samle svært mange oss til latter og lette følelser i en vanskelig tid. For, i tider som dette er humor blodig alvor – og folkehelse.

Det nye særnorske versjonen av BBCs suksessprogram «The Graham Norton Show», er innertier i krisetider. Og Else Kåss Furuseth er perfekt i rollen som hele landets storesøster – hun som tuller med oss, oppmuntrer oss og passer på oss.

Else Kåss Furuseth startet, som veldig mange andre komikere av hennes generasjon, på radio i NRK P3. Men snart var hun å se på TV, hvor hun i flere år var programleder for «Torsdag Kveld fra Nydalen», «Else», «Det er lov å være blid» og «Mandagsklubben».

Kåss Furuseth har også gjort en rekke sceneshow, blant annet «Mot i brøsta», sammen med Sigrid Bonde Tusvik og Henriette Steenstrup.

At hun hadde talenter utover det rent komiske, viste hun til fulle da hun fikk sin egen soloforestilling, «Kondolerer», på selveste Nationaltheatret. En forestilling som handlet om hennes egen mors selvmord. Forestillingen ble en enorm suksess, og gikk for fulle hus i flere runder mellom 2011 og 2013. Her viser hun hvordan hun som en av svært få klarer å snakke direkte og naturlig, med humoristisk snert, om et av de aller vanskeligste temane.

Else Kåss Furuseth kombinerer det profesjonelle og det private med fintunet touch. Og sammen med sin makker, den multimusikalske Markus Neby fra P3-morgen, har Furuseth lagt grunnlaget som kan å gjøre «Kåss til kvelds» til en legendarisk lørdagsserie på NRK.  

Saken fortsetter under annonsen

Måten Markus Neby fikk med seg Frida Ånnevik og et kobbel med musikalske A-kjendiser til å bidra i en digital allsang av «Se ilden lyse» – en OL-sang fra 1994(!) – var både festlig og veldig fint – Ånnevik er jo en gudbenåda sanger.  

De ferske lørdagsparhestene har vist at de makter å gi oss de ritualene vi trenger nå. Netflix er ikke nok i dag. Det analoge og gammeldagse har fått en ny verdi. Lørdagsunderholdning som samler folket, gir trygghet. Else Kåss Furuseth deler en evne med programmets forbilde, britiske Graham Norton: det virker som om gjestene deres deler mer med dem enn de vanligvis gjør. Selv om gjestene er velkjente, så får vi se ukjente sider av dem.

Neby og Kåss Furuseth behersker også det moderne, de teppebomber alle sosiale medier, og lar programmet sitt på den måten leve mye lenger enn den fastsatte timen på lørdagskvelden.

Og hun vet hva hun gjør, Else Kåss Furuseth. Den sjarmerende selvironiske og litt keitete framtoningen hun har, er ikke bare tilfeldig.

Hun har skjønt at det går rett hjem når hun reklamerer for neste program på følgende vis: «Elsedirektoratet anbefaler kosekarantene på NRK 1 kl 21.25 lørdag kveld».

Det er billig, men vi elser det nye FolkeElseinstituttet.

Navn i uken
søn 20.02.2022 23:47

Ved hver ukeslutt trekker Dagens Perspektiv frem ett navn som vi mener fortjener oppmerksomhet akkurat nå. Bli kjent med flere navn her.