Samfunn

Trekkfullt på tinget

Ved forrige valg ble det rekordutskiftning av politikere på Stortinget med 67 nye ansikter. Det kan bli like mange denne gangen.

Publisert Sist oppdatert

Når 78 prosent av mandatene på Stortinget har svart på om de tar gjenvalg eller ikke, er det allerede klart at i hvert fall 37 av dagens sittende politikere ikke vil fortsette.

Vil Krf gjenoppstå?

Mest gjennomtrekk blir det i Krf hvor det nå er klart at 5 av 8 ikke tar gjenvalg. Gitt lik oppslutning i 2021 som i 2017, skifter dermed partiet ut 63 prosent av den sittende benken.

En av dem som lenge har sagt han ikke tar gjenvalg, er samferdselsminister Knut Aril Hareide.

Han takket for seg som stortingspolitiker etter den opprivende veivalgstriden i 2018 som endte med at han også trakk seg som partileder. Også Telemark-politiker for Krf Geir Jørgen Bekkevold gir seg – også hans avgang knyttes til denne striden.

De to andre i ledelsen i partiet under veivalgstriden, partileder Kjell Ingolf Ropstad og nestleder Olaug Bollestad, vil begge fortsette.

Hvem som tar over plassene i avdelingene for Vestland, Møre og Romsdal, Vestfold og Telemark eller Agder er ikke klart ennå.

Forsinket

Det er spenning knyttet til prosessen. Det var i disse fylkene det var jevnest mellom mandatene i veivalg-spørsmålet.

Fylkesleder i Vestfold og Telemark, Bror-Lennart Mentzoni, forteller at nominasjonsprosessen ligger litt bak skjema.

– Lokalavdelingene har spilt inn kandidater og nominasjonskomiteen er formelt valgt. Medlemmene har gjort sine første forberedelser og spurt aktuelle om å stå på liste. Men det er ikke gjort noen reelle vurderinger av kandidater ennå, sier han.

Ifølge instrukser fra sentralt hold i partiet, fastsettes ikke nominasjonslistene før i november.

En analyse utført av statsviter Svein Tore Marthinsen og gjengitt i hans analysebrev, peker i retning av at Krf får store problemer i neste Stortingsvalg og ender opp med bare to mandater ett i Vest-Agder og ett i Rogaland. Som i så fall betyr at både plassen til Kjell Ingolf Ropstad og Tore Storehaug faller ut.

I Venstre har bare halvparten av dagens stortingspolitikere svart på om de vil fortsette. Det er Ola Elvestuen og Abid Raja, begge for Oslo, mens Trine Skei Grande har takket for seg.

Sperregrensen avgjør

Det er lenge siden det har vært mer usikkerhet rundt hvor mange mandater partiene rundt sperregrensen får i neste valg.

 

På Bernt Aardals oversikt over gjennomsnittet av meningsmålingene per juni 2020 er Rødt og MDG over sperregrensen, mens Venstre og KrF ligger under.

Potensiell mandatfordeling taler sitt klare språk. Rødt kan gå fra 1 til 8, MDG fra 1 til 9. Så hvis disse to partiene kommer over grensen, vil det automatisk komme inn 15 nye politikere som tar utskiftningen opp til 52.

Og det er før man legger til den utskiftningen som skjer som følge av at også de større partiene trolig vil få endret oppslutning i neste valg.

Løvebakken Unge Høyre

Det mest stabile partiet på Stortinget ser ut til å bli Høyre. Når 96 prosent har signalisert hva de vil videre, ligger det an til at kun 20 prosent gir seg, blant annet helseminister Bent Høie som har vært tydelige på dette i lang tid.

Ifølge folkene i PR-byrået Kruse Larsen, hvor flere av rådgiverne har bakgrunn fra partipolitikk, kom det inn et ungt lag etter valgene i 2013 og 2017 omtalt som «Løvebakken Unge Høyre» som partiet bygger videre på.

Blant disse er Mari Holm Lønseth, Stefan Heggelund, Peter Christian Frølich, Vetle Wang Soleim, oljeminister Tina Bru og forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim.

Hva med Ap?

For Arbeiderpartiet er det verre. Når 65 prosent har avklart om de tar gjenvalg, er det klart at minst hver tredje ikke fortsetter. Blant dem er både Marianne Marthinsen og Jan Bøhler, men også Dag Terje Andersen og Arild Grande.

Ifølge Kruse Larsen er det plass til en kvinne på andreplass bak Jonas Gahr Støre i Oslo. Ifølge dem er de heteste kandidatene Kamzy Gunaratnam og Zaineb Al-Samarai – begge damer på 32 år og varaer på Stortinget.

I Hordaland blir det trolig også to ledige plasser. Bergen-ordfører Marte Mjøs Persen skal være blant dem som vil ha en av disse.

Tonje Brenna, fylkesleder i Viken, nevnes som kandidater til å ta over plassen i Akershus. Det gjør også avtroppende AUF-leder Ina Libak.

I Trøndelag venter man fortsatt på hva Trond Giske bestemmer seg for. I et lengre intervju med i Vårt Land gjør Marianne Marthinsen det i hvert fall helt klart hva hun mener han bør gjøre: «Jeg skulle ønske Trond Giske ville sette partiet først», sier hun til avisen.

Medvind

Den positive velgeroppslutningen rundt Senterpartiet har dabbet litt av i det siste, men akkurat nå ligger partiet an til å få inn 7 flere mandater enn ved sist stortingsvalg. Det vil i så fall ta potensiell utskiftning på Stortinget opp i 61 med SVs to nye også.

I Frp har 63 prosent avklart gjenvalg og utskiftningen så langt ligger på bare 15 prosent. Men ifølge Kruse Larsen blir det spennende også her siden Ketil Solvik-Olsen ikke har utelukket et comeback. Han er for tiden innstilt på partiets førsteplass i Rogaland.

Powered by Labrador CMS