Samfunn

Klarna er kåret til et av de mest innovative selskapene i verden.

Verdens mest innovative selskaper

Gründere vil fortsatt redde verden med ideene sine. Nå har investorene også begynt å tro på det.

Publisert Sist oppdatert

Det mangler ikke på kåringer. Men i CNBCs kåring av de 50 mest innovative selskapene i verden, gjemmer det seg kanskje noen virkelig gode ideer.

Selskapene på 2020 CNBC Disruptor 50-listen har blitt valgt ut av CNBCs redaksjon og et eget rådgivende organ.

Samtlige har tunge investormiljøer i ryggen.

e-handel går igjen

Selskapene som er best posisjonert innen e-handel, går igjen blant de aller høyest kårede innovatørene.

Øverst på listen for 2020 er Stripe som ble grunnlagt i 2010 og har hovedkvarter i startup-byen San Francisco. Stripe har spesialisert seg på digitale betalingssystemer og brukes i dag av blant andre Amazon.

På andre plass finner vi sør-koreanske Coupang som også er ti år gammelt og ifølge CNBC kan blir Sør-Koreas Amazon. Sør-Korea regnes i dag som verdens tredje største marked for e-handel etter Kina og USA.

Selskapet må vokse fort, for verdensledende Amazon er fortsatt ikke aktive i Sør-Korea.

Best i Norden

Beste nordiske er svenske Klarna på femteplass. Dette er tredje gang Klarna blir trukket frem som et av de mest innovative selskapene i verden. Rundt en tredjedel av de andre selskapene på listen har vært med på den årlige oversikten mer enn én gang.

– Vi fokuserer hver dag på innovasjoner som gjør shoppingopplevelsen bedre for både kunder og nettbutikkeiere, og vi utvikler fortløpende nye og forbedrede produkter og tjenester for å inspirere og levere verdi. Å bli anerkjent av CNBC som en «Disruptor» i den globale shopping- og betalingsindustrien er en svært stor ære. Vi ser frem til å fortsette å innovere og utvikle oss for å møte behovet til nettshoppere over hele verden, sier CEO i Klarna, Sebastian Siemiatkowski.

Mer enn 200 000 nettbutikker globalt benytter seg av Klarnas betalingstjenester. Flere av disse er blant verdens største merkevarer som Sephora, H&M, Ikea, Expedia Group, Samsung, Nike og ASOS.

I Norge har antall nettbutikker som benytter seg av Klarnas betalingsløsninger for å kjøpe nå og betale senere økt fra drøye 6000 til over 7000 i løpet av 2020.

Innoverer landbruket

Ikke alle de lovende selskapene er like opptatt av e-handel. Faktisk er det ganske mange som fortsatt forsøker å løse et verdensproblem og samtidig tjene gode penger.

Sist på pallen er Indigo Agriculture, grunnlagt i 2014, som faktisk tok førsteplassen i fjorårets kåring.

Dette selskapet har ambisjoner om å endre på landbruket ved å ta i bruk naturlig mikrobiologi og kunstig intelligens. Blant annet økes avlingene og det finnes systemer som skal sørge for et mer bærekraftig landbruk med lavere forbruk av vann- og gjødsel.

Drivstoff til flybransjen

Innen klima og energi finner vi LanzaTech som resirkulerer industrielt avfall fra for eksempel stålproduksjon og omdanner dette til etanol som kan brukes som drivstoff til flybransjen.

Rir kompetansebølgen

Med mål om å løse utfordringene med opplæring for voksne er Guild Education allerede verdsatt til 10 milliarder kroner, selv om selskapet bare er fem år gammelt. Løsningen er å tilby videreutdanning som et ansattgode til store selskaper som Disney og Walmart. Brukere skal få tilgang til utdanning fra vgs-nivå til masterutdanninger uten å måtte sette seg i gjeld.

Umulig mat

Impossible Foods verdsettes til 20 milliarder kroner og drømmer om å fjerne behovet for dyr som mat for mennesker. Dette skal ifølge selskapet selv kunne skje innen 2035.

Selskapet utvikler kjøtt, meieriprodukter og fiskeprodukter fra planter. Selskapet har i USA en avtale med Burger King om å selge Impossible Whopper som ikke inneholder gluten, noen former for dyrehormoner eller antibiotika..

Powered by Labrador CMS