Annonse

Velferd

Barneombudet ber regjeringen styrke barns forbrukervern på nett

Barneombudet og Forbrukerrådet advarer mot en åpen dør for kommersielle aktører som går etter barn i markedsføringen. De ber den nye regjeringen ta grep.

Fra Isaksen til Tajik– En god etterfølger som jeg respekterer

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik fikk høre at hun var en ønsket etterfølger av Torbjørn Røe Isaksen da hun tok over Arbeidsdepartementet torsdag.

Hurdalsplattformen– Trangere kår for kommersielle velferdsaktører, mer plass til ideelle

Økt satsing på dem som står langt fra arbeidslivet, jobbgaranti for AAP-mottakere og trangere kår for kommersielle velferdsaktører. Det er blant punktene i den nye regjeringens politiske plattform.

Tajik– Enda et budsjett som øker forskjellene

Ap-nestleder Hadia Tajik sier en regjering «selvfølgelig» vil sette sitt preg på statsbudsjettet, og kritiserer regjeringen for usosiale skattekutt.

Mer penger til IKT-modernisering i Nav

Regjeringen vil gi økte bevilgningene til Nav med 441 millioner kroner neste år. Det meste skal gå til IKT-modernisering.

Jenteprisen til arbeid for å få innvandrerkvinner i lønnet arbeid

Initiativet Moving Mamas er tildelt Jenteprisen for 2021 for sitt prosjekt med å få innvandrerkvinner ut i lønnet arbeid.

Inntektsgrensa for fri rettshjelp skal økes

Inntektsgrensa for fri rettshjelp har ikke vært endret siden 2009. Det vil Erna Solbergs regjering gjøre noe med i sitt siste statsbudsjett.

Tajik vil legge ostehøvelen i skuffen

De borgerliges ostehøvelkutt, ABE-reformen, blir ikke videreført når Arbeiderpartiet og Senterpartiet tar over styringen av offentlig sektor.

Koronapandemien har rammet skjevt

Aleneboende, innvandrere, lavtlønte og sårbare barn og unge har vært hardere rammet enn andre av koronapandemien, viser ny rapport.

Oslo-etat får kritikk i ny rapport – igjen

Velferdsetaten i Oslo blir nok en gang kritisert i en ny rapport fra Deloitte, melder NRK.

Oslo kommune slipper å betale tilbake millioner til private barnehager

I fjor mente statsforvalteren i Oslo og Viken at Oslo kommune hadde feilberegnet tilskuddene til private barnehager. Men nå har kommunen fått medhold.

Stor nedgang i antall tvangsplasserte barn

Barnevernet overtar omsorgen for stadig færre barn. Et tegn på at familier får tidligere hjelp, mener Bufdir-sjefen.

Mannen som er siktet for Nav-drapet, ble pågrepet for knivtrusler i 2015

Mannen som er siktet for å ha knivdrept en kvinne på Nav Årstad i forrige uke, ble i 2015 pågrepet for å ha truet to unge kvinner med kniv i Bergen.

Ny styreleder for helse- og velferdsbransjen

Mona Vangsnes Lien, administrerende direktør i Humana omsorg og assistanse, er valgt som ny styreleder for helse- og velferdsbransjen i NHO Service og Handel.

Ny studieForbruk av velferdsytelser går i arv

Har dine besteforeldre eller foreldre vært avhengige av velferdsytelser, øker sannsynligheter for at du selv blir mottaker av de samme ytelsene, viser ny studie.

Nå fjernes fedrefellen i uttak av foreldrepenger

Fra 1. oktober blir uttaket av foreldrepermisjonen langt mer fleksibelt for arbeidstakerne. Men også arbeidsgiveren har noe å si.

Forskning

Oslo-ungdom ble særlig hardt rammet av pandemien

Ung i Oslo 2021: Pandemien har vært mer krevende for unge i Oslo enn for unge i resten av landet. Likevel fortalte det store flertallet at de hadde det bra ett år etter at pandemien kom til Norge.

Nav har bedt om politihjelp 1.230 ganger siden 2016

Siden 2016 har Nav tilkalt politiet 1.230 ganger, og 1.405 ganger er personer utestengt fra kontorene på grunn av vold eller trusler mot ansatte.

Storleverandør av Nav-tiltak og helsetjenester er solgt til internasjonalt konsern

Den største kommersielle leverandøren av arbeidsmarkedstiltak til Nav, Frisk Gruppen, er solgt til det danskeide helse- og redningskonsernet Falck.

Fattighuset regner med lengre køer om strømprisene stiger

Mange vil ikke klare de ekstra utgiftene hvis strømprisene fortsetter å øke og vil bli nødt til å komme til Fattighuset, tror organisasjonens leder.

Etablerer nytt senter for forskning og bolig og velferd

Senteret skal styrke kunnskapen om sammenhengen mellom boligmarkedet, lavinntekt og boforhold.

Færre unge voksne har fullført videregående i Norge enn i andre land

Sammenlignet med andre OECD-land har Norge en høy andel unge voksne som ikke har fullført videregående opplæring. Mange av disse er arbeidsledige eller utenfor arbeidsmarkedet.

Flere Nav-ansatte vil slutte i jobben etter drapet i Bergen

Mange ansatte er redde for å begynne på jobb igjen, og noen har sagt at de vil slutte etter angrepet på to Nav-ansatte på Årstad i Bergen.

SIFO-undersøkelse– Koronaen har forsterket den økonomiske ulikheten i Norge

De fleste i Norge har klart seg bra økonomisk under koronapandemien. Men noen har fått det verre, og den økonomiske ulikheten har økt, viser ny undersøkelse.

Norge og nordmenn i et nøtteskall

Vi har blitt rikere, vi har blitt flere, vi lever lenger og vi er friskere i alderdommen, men samtidig har flere av oss blitt uføre. Dette er noe av det du får vite i publikasjonen «Dette er Norge».

Nav-kontor i Alna i Oslo stengt etter trussel

Nav-kontoret i bydel Alna i Oslo stengte onsdag formiddag etter en trussel, skriver VG.

Hanne BjurstrømTjenesteflukt premierer de ressurssterke

– Det er bekymringsfullt at det er så store forskjeller i tjenestene til utviklingshemmede etter hvor de bor, sier likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm.

Svikt i kommunene gjør utviklingshemmede til tjenesteflyktninger

Forskjeller i tjenestene i bydeler og kommuner fører til at utviklingshemmede og deres pårørende blir tjenesteflyktninger. De flytter dit tjenestene er best, viser ny rapport.

Biden vil doble USAs årlige flyktningkvote

USAs president Joe Biden ønsker å øke antallet flyktninger som får komme inn i landet til 125.000 i det kommende budsjettåret, som begynner 1. oktober.

Flere førsteklassinger får gratis SFO

Regjeringen setter av i alt 15 millioner kroner til kommuner som ønsker å innføre gratis SFO for førsteklassinger fra lavinntektsfamilier.

Omfattende vold og trusler mot Nav-ansatte

Nav-ansatte utsettes daglig for vold, trusler eller hatytringer. Etter drapet på en Nav-ansatt i Bergen mandag skal Nav nå gjennomgå sikkerheten ved Nav-kontorene.

Lærere tar lengst pappaperm

Mødre tar mesteparten av foreldrepermisjonen, mens fedres lengde i stor grad følger fedrekvoten. Fedre i undervisningsyrker tar lengst pappaperm, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Stjerneøkonom advarer politikerne mot å holde skattene nede i Norge

Den franske økonomen Thomas Piketty advarer norske politikerne mot å holde skattene nede for å sikre norsk konkurransekraft.

Magnus Marsdal– Det blir et stort rødgrønt slag om kommersiell velferd

Kommersielle aktørers rolle i velferdspolitikken vil bli et viktig stridstema på rødgrønn side etter valgseieren, tror leder Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Ny rekordElleve minoritetsrepresentanter valgt inn på Stortinget

Elleve kandidater med ikke-vestlig bakgrunn kommer inn på Stortinget. Det er en dobling fra forrige stortingsperiode, da det var fem.

Stendi må betale erstatning til korrupsjonsanklaget underleverandør

Omsorgsselskapet Stendi er i Oslo tingrett dømt til å betale en tidligere underleverandør 7 millioner kroner i erstatning etter uriktig å ha sagt opp en avtale.

– Urimelig kritikk av tilbud til lærekandidater

Påstanden om at arbeid- og inkluderingsbedrifter formidler lærekandidater for å berike seg selv, er urimelig, mener Høyre-politikerne Margret Hagerup og Turid Kristensen.

Regjeringen gir milliardløfte til barn og unge

Fem dager før valget kommer regjeringen med et milliardløfte til barn- og unge. Blant annet vil de gi 200 millioner kroner til psykisk helse rettet mot ungdom.

Hvor stor er den økonomiske ulikheten i Norge?

Forskjellene i hva vi tjener i Norge er små sammenlignet med andre land. Men de rike får en stadig større del av kaka, ifølge denne artikkelen fra Faktisk.no

10.000 flere minstepensjonister fra juni til juli

I løpet av en måned i sommer steg tallet på minstepensjonister med 10.000. Økningen skyldes at minstepensjonen for enslige alderspensjonister er satt opp.

MDG mener klima er viktigere enn tannhelsereform

Tannhelsereform og velferdsløft må vike for miljø hvis MDG havner på vippen, skriver Klassekampen.

Unge innvandrere mottar sjeldnere AAP enn andre unge

Eldre innvandrere mottar oftere arbeidsavklaringspenger enn de eldre i befolkningen ellers. I de yngre aldersgruppene er det derimot omvendt

KrF anklages for å løpe fra løftene til funksjonshemmede

KrF fikk en sekser for valgløftene til funksjonshemmede i 2017 av Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon. Nå får partiet en treer.

Redd BarnaDet må bli ulovlig å ta barnetrygden fra de fattigste

Flere kommuner etterlyser et nasjonalt forbud mot såkalt avkorting av sosialhjelpen, viser en undersøkelse fra Redd Barna. De ber politikerne ta grep.

36 saker etter Nav-skandalen blir gjenåpnet

Gjenopptakelseskommisjonen har avgjort 36 begjæringer om gjenåpning i det såkalte Nav-komplekset. Samtlige blir gjenåpnet.

Rettferdighetspris til Elisabeth Thoresen

Leder Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen er tildelt Rettferdighetsprisen 2021 fra Stiftelsen Rettferd.

LO advarer mot foreslåtte uførekutt

To av ti som er helt uføre, jobber litt i tillegg til trygdeutbetalingene. Regjeringen vil gi majoriteten mindre trygd. LO mener forslaget vil slå negativt ut.

Solberg med nye valgløfter til barnefamilier

På tampen av valgkampen kommer statsminister Erna Solberg (H) med et knippe nye valgløfter til småbarnsfamiliene.

JoinAdgangskort til opplevelser for barn i familier med dårlig råd

Besøk i Dyreparken i Kristiansand eller Bø Sommerland. Kino eller teater. Fotballkamp eller svømmehall. Det er blant opplevelsene barn i lavinntektsfamilier får tilgang til gjennom Opplevelseskortet Join.

Mange flere hjemløse over 50 år i Danmark

Antall hjemløse over 50 år i Danmark har vokst betraktelig siden 2009, framgår det av nye tall. Mangel på hjelp og billige boliger trekkes fram som årsaker.

Kommunene har brukt over 9 milliarder på koronatiltak i 2021

Arbeidsgruppe tør ikke spå hvordan kostnadene blir for andre halvår.

Rødt vil ha profittfri velferd i løpet av fire år

Alle kommersielle aktører skal ut av offentlige velferdstjenester i løpet av fire år. Det vil være en hovedsak for Rødt hvis det blir regjeringsforhandlinger etter stortingsvalget.

KrF vil gi fritidskort til alle barn – men har ikke råd

Regjeringen setter av 400 millioner til en nasjonal utrulling av fritidskortet i neste års statsbudsjett. Det er langt fra nok til at alle barn får tilbudet.

Tid for terningkast– Nå må vi gjøre det enklere for folk å velge riktig

En rødgrønn valgseier vil gi en bedre politikk for funksjonshemmede, mener terningkastere i Handikapforbundet. Arbeiderpartiet får også gode terningkast for sin politikk for psykisk helse.

Forskning

Manglende kursing gir barn med funksjonsnedsettelse dårligere tilbud

Kommunens fagpersoner får ikke kursing i barnekonvensjonen – barn med funksjonsnedsettelse kan dermed gå glipp av rettigheter de har krav på, viser fersk rapport.

Ny opplæringslov skal styrke elevers rettigheter

Mer elevdemokrati, rett til å fullføre videregående skole og rådgiving i læretiden for lærlinger er noen av elementene i ny opplæringslov.

Flere unge står utenfor arbeid og utdanning

I fjor økte andelen unge som står utenfor arbeid og utdanning, etter flere år med nedgang. Økningen er størst blant unge innvandrere.

UndersøkelseHalvparten av oss har økonomiske problemer

Fem av ti oppgir i en ny undersøkelse at de har litt, ganske eller svært store økonomiske vanskeligheter. En av ti har store eller kritiske problemer nå.

Færre enn noen gang mottok kontantstøtte i juni

Litt flere enn 20.000 personer mottok kontantstøtte i utgangen av juni i år. Det er det laveste antall mottakere denne måneden siden ytelsen det ble innført.

Dårligere helse blant unge som faller utenfor i Norge enn i andre land

Unge i Norge som står utenfor arbeid og utdanning, har seks ganger høyere sannsynlighet for å rapportere om depresjon enn unge utenfor i andre land i Europa.

Annonse
Annonse
Annonse